Antena Meniu Search
x

S&P a reconfirmat ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, a anunţat luni Ministerul Finanţelor (MF).

de Redactia Observator

la 15.04.2024, 22:33

bani românești
S&P a reconfirmat ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă - Shutterstock (arhivă)

Potrivit unui comunicat, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de stocul moderat de datorie externă şi guvernamentală şi de perspectivele solide de creştere ale ţării noastre în următorii doi ani.

Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităţilor române.

Ministrul Finanțelor: România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare

"Raportul confirmă că investiţiile pe care le finanţăm din bani europeni şi pentru care asigurăm cofinanţările vor sprijini o perspectivă de creştere economică substanţială de aproximativ 3,6%, în medie, între 2025 şi 2027. Pentru noi, este o recunoaştere a eforturilor constante de a gestiona datoria externă şi guvernamentală într-un mod responsabil, în timp ce ne concentrăm asupra reformelor structurale pe care ni le-am asumat. În acelaşi timp, este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare", a transmis ministrul Marcel Boloş, potrivit Agerpres.

Pe acelaşi subiect

În evaluarea realizată, S&P evidenţiază atât rezilienţa de care a dat dovadă piaţa muncii din ţara noastră, cât şi faptul că şomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt reducerea substanţială a deficitului fiscal şi înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătăţirea structurii datoriei şi reducerea puternică a deficitelor externe pot reprezenta alţi factori pozitivi pentru ratingul de credit al României, se spune în comunicat.

Principalii factori care ar putea conduce la înrăutăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt: creşterea deficitelor guvernamentale şi al nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste proiecţiile actuale ale agenţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » S&P a reconfirmat ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă