Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA, Canada și Italia vor finanța construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Centrala își va mări considerabil puterea

Noi promisiuni pentru centrala de la Cernavodă. Aceasta ar putea funcţiona la capacitate maximă, cu toate cele patru reactoare, în următorii ani. Ministerul Energiei a anunţat că trei state ne vor da un împrumut, de 6 miliarde de euro, să construim cele două unităţi. E vorba de SUA, Canada şi Italia. 

de Lucia Cujbă

la 28.10.2024 , 19:19

La Cernavodă funcţionează, în prezent, două reactoare nucleare care asigură 20% din consumul ţării. Din 2031, aşa cum promit oficialii, în cel mai optimist scenariu, lângă cele două unităţi ar trebui să apară reactoarele 3 şi 4.

Acestea vor fi construite cu bani împrumutaţi de la americani, canadieni şi italieni. Odată cu banii vor veni know-how-ul, tehnologia şi serviciile de inginerie. Dacă planul de pe hârtie va deveni realitate, energia nucleară va însemna 40% din consumul ţării. În acel moment, din toate sursele de energie vom produce mai mult decât vom consuma, iar asta ar trebui să însemne şi facturi mai mici la energia electrică.

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 a început în anii '80. În 1992 au intrat în conservare, construite în proporţie de doar 15%. Au urma o serie de acorduri, memorandumuri, care nu s-au mai concretizat. Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, contractul între România şi cele trei ţări va fi semnat în noiembrie. 

Vezi și

"(...) Visul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă devine realitate, după decenii de aşteptare. În ultimele luni, au fost negocieri complexe între echipele Energonuclear, compania de proiect, şi consorţiul internaţional selectat pentru realizarea investiţiei. Vineri, Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica a votat în unanimitate pasul următor, iar ministerul a solicitat suplimentarea ordinii de zi pentru AGA Nuclearelectrica din 14 noiembrie cu aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4, care va fi semnat într-un cadru special, cu ocazia COP 29, la Baku. Investiţia în reactoarele 3 şi 4 a fost blocată timp de decenii", a anunţat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?
Observator » Ştiri economice » SUA, Canada și Italia vor finanța construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Centrala își va mări considerabil puterea