Antena Meniu Search
x

9 superstiții care fac Crăciunul din România unic

Una dintre cele mai frumoase perioade din an pentru copii și familii, Crăciunul reprezintă un moment plin de semnificație, emoție și dragoste.

Una dintre cele mai frumoase perioade din an pentru copii și familii, Crăciunul reprezintă un moment plin de semnificație, emoție și dragoste. Familiile se reunesc în jurul unei mese îmbelșugate, copiii pleacă la colindat, cadourile, surprizele și bucatele delicioase sunt în centrul atenției, iar toate necazurile sunt date uitării fie și pentru câteva zile. Un rol important în această perioadă îl au superstițiile de Crăciun din marile regiuni ale României.

9 superstiții care fac Crăciunul din România unic:

1. Unitatea, permanența, continuitatea

Un rol important în această perioadă a anului îl are simbolul coronițelor de Crăciun. Permanența și unitatea sunt date de forma circulară a coroniței, iar ramurile de brad reprezintă continuitatea.

2. Colindele care alungă spiritele rele

Una dintre tradițiile și superstițiile României vine din regiunea Bucovinei. Acolo, colindele ar alunga diavolii în momentul în care sunt rostite, iar gospodinele trebuie să țină ușa deschisă colindătorilor în Ajun, altfel este considerat un păcat.

3. Protecția gospodăriilor și animalelor

În zona Moldovei, toți bărbații trebuie să dea înapoi obiectele împrumutate, iar femeile trebuie să facă ordine în gospodărie și să pregătească în bucătărie colaci în formă de 8, pe care să-i păstreze până la primăvară. Toate acestea ar avea ca rol protecția gospodăriilor, livezilor și animalelor.

4. Păstrează norocul în case

Regiunea Munteniei are o superstiție specială de Crăciun. Gospodarii trebuie să facă o curățenie generală în case, dar nu trebuie să arunce gunoiul afară, considerându-se că astfel este dat afară și norocul pentru anul următor.

5. Iarnă lungă și geroasă

Animalele au un rol foarte important în Maramureș, de Crăciun. Superstiția locului spune că dacă animalele se vor culca în Ajun pe partea stângă, iarna va fi foarte grea, geroasă și lungă.

6. Prosperitate

Un an nou bogat, prosper și cu mult belșug. Asta simbolizează Capra, unul dintre cele mai iubite obiceiuri din regiunea Transilvaniei, la care participa în general flăcăii din sat.

7. Purificare

Majoritatea obiceiurilor și tradițiilor din regiune a Olteniei au ca scop purificarea. Familia trebuie să se adune și să dea cu joarda în foc, pentru alungarea bolilor, iar gunoaiele trebuie adunate din curte, simbolizând un an bun pentru animale.

8. Oleleul și duhurile rele

În Dobrogea, tradiția Oleleului este cu adevărat specială. Oleleul reprezintă un personaj de origine păgână, îmbrăcat în cojoc de piele de oaie, cu o sabie de lemn și un buzdugan și împodobit cu beteală, talăngi și clopoței. Acesta intră primul, de obicei, în gospodărie ca să sperie duhurile rele.

9. Focul aprins

În Banat, una dintre cele mai importante superstiții este cea a focului. Acesta nu trebuie stins deloc în Ajun, pentru a aduce în anul următor lumină și bogăție.

Purtate din generații în generații, aceste superstiții din marile regiuni ale României reprezintă, dincolo de credințe, un motiv extraordinar de a te strânge cu familia, prietenii și apropiații și de a trăi momente unice într-o viață. Crăciunul trebuie să reprezinte un moment de veselie, dragoste, prietenie și apropiere, iar astfel de obiceiuri oferă un prilej perfect pentru toate acestea.

Care este tradiția ta preferată în perioada de Crăciun?

Sursă foto: Shutterstock / Copyright Tiberiu Sahlean

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri economice » 9 superstiții care fac Crăciunul din România unic