Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Sute de hectare de solarii distruse de zăpadă. De ce nu îi poate ajuta statul pe legumicultorii din Matca

Dezastru la unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară. La Matca în Galați, solariile de pe sute de hectare au fost distruse sub greutatea zăpezii. Oamenii încearcă să mai salveze ce pot. Pagubele sunt uriașe, iar statul nu îi poate ajuta: căderile masive de zăpadă nu sunt incluse în categoria calamitate. Neputincioşi, legumicultorii din Matca au privit cum ninsoarea le topeşte munca de un an. 

De Adrian Obreja la 01.02.2023, 22:20
Vezi și

Adrian Obreja, reporter Observator: "Cantitatea mare de zăpadă a rupt structura solarului, dar şi folia. Iar acolo unde a rezistat construcţia, oamenii au fost nevoiţi să taie singuri folia ca să poată să cadă zăpada." 

"Toată folia mă ţine mai mult de o sută de milioane...Plus căpriorii, şipca, cuiele, nu mai punem munca." 

Pagubele sunt enorme pentru legumicultori

"Aici trebuie reparată toată structura. Tot, tot, tot, tot. Lateralele acolo sunt praf. Trebuie dezgropate, puşi pari groşi, alţii adică.  Numai cheltuială. Folia, nu mai... Toată dată jos. Am făcut socoteală, 12 cu 60, 30 de milioane. Acolo vreo 25. Dincolo m-ajunge 100 aproape."

Pe acelaşi subiect

Sume uriaşe care nu pot fi despăgubite de stat 

Primarul din Matca: "La toate agenţiile s-a discutat, pe structură de lemn nu se fac asigurări. Oamenii, într-adevăr, sunt disperaţi şi ei. Vin imediat plantatul, răsadurile. N-au unde să le mai facă mulţi dintre ei. Am făcut o scrisoare către Prefectură, către Consiliul Judeţean. Noi nu ne încadrăm cu aceste solarii, care sunt distruse acum de calamitatea aceasta a zăpezilor mari. A fost cod galben şi cod portocaliu. Nu există în Ordonanţa dată, nu cuprinde şi calamitatea aceata de zăpadă. În fond, nu poate să ne ajute cu absolut nimic." 

Aproximativ 400 de hectare de solarii au fost distruse la Matca. Iar pagubele le vom simţi cu toţii în pieţe, de unde vom cumpăra legume mai scumpe. . 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Sute de hectare de solarii distruse de zăpadă. De ce nu îi poate ajuta statul pe legumicultorii din Matca