Antena Meniu Search
x

Sute de români, victime ale agenţiei de turism care i-a anunţat prin SMS că a intrat în insolvenţă

Ia amploare scandalul vacanţelor ruinate. Agenţia Terra Tourism ar fi făcut sute de victime. Pe cei mai ghinionişti, vestea i-a prins deja în străinătate, unde au aflat că nu au cazarea plătită.

Vezi și

Ia amploare scandalul vacanţelor ruinate. Agenţia Terra Tourism ar fi făcut sute de victime. Pe cei mai ghinionişti, vestea i-a prins deja în străinătate, unde au aflat că nu au cazarea plătită. În tot acest timp, şefa agenţiei de turism refuză orice dialog cu păgubiţii care pregătesc o plângere penală colectivă. Pagubele depăşesc valoarea poliţei de asigurare. Autorităţile tac, deşi aveau compania în vizor încă de anul trecut. 

Zeci de păgubiţi s-au adunat în faţa sediulul din Slobozia al agenţiei.  Au luat legătura unii cu alţii pe reţelele de socializare si Încearcă să afle amploarea pagubei, după ce Terra Tourism, compania care le-a luat banii pentru vacanţe, a cerut insolvenţa. 

Vineri după-amiaza au fost încasaţi ultimii bani pe pachetele turistice, cu doar câteva ore înainte să se închidă uşile sediului din Slobozia. La scurt timp, însă, oamenii au început să primească SMS-uri şi email-uri de înştiinţare că agenţia turistică a intrat în insolvenţă. Sunt deja aproape 100 de familii din Slobozia care au depus plângere penală cu speranţa că îşi vor recupera banii. Pentru că în zadar aşteaptă în faţa sediului. Nimeni nu le oferă niciun răspuns. 

"Această agenţie a făcut o infracţiune premeditată. A aşteptat luna iulie, august şi septembrie, când s-au făcut cele mai mari încasări pe această agenţie, ca să pună lacătul", spune un păgubit.

Pe acelaşi subiect

Un client a aflat că nu are cazare după ce plecase în vacanţa în Grecia.

"Am fost nevoit să mă cazez din nou. Abia aici am aflat că biletul, de fapt rezervarea, fusese anulată", mărturiseşte clientul.

Păgubiţii din Slobozia au calculat paguba la peste 100.000 de euro. În Bucureşti, un grup format din 40 de persoane are de recuperat 25.000 de euro. Dar valoarea poliţei de asigurare este de doar 100.000 de dolari.

Între 24 aprilie şi 16 mai, Terra Tourism a funcţionat fără asigurare. Chiar dacă, teoretic, compania era supraveghetă de ANPC după o plângere depusă de un client, anul trecut.

"Operatorul economic reclamat de dumneavoastră va rămâne sub atenta noastră supraveghere şi nu vom tolera nicio abatere de la prevederile legale", i-a răspuns, atunci, ANPC.

Acum, însă, reprezentanţii ANPC au refuzat să se pronunţe în acest caz. Reprezentanţii Agenţiilor de Turism din România nu au un mesaj optimist.

"Atâta vreme cât legislaţia în vigoare acceptă insolvenţa, declararea insolvenţei, cred că e greu ca cineva să ne spună: nu se va mai repeta", declară Nicolae Demetriade, Preşedintele ANAT.

Iar scenariul este unul cu repetiţie. Anul trecut, 8.500 de clienţi ai agenţiei Omnia Turism au pierdut aproape 8 milioane de euro. Patronul, care ar fi risipit banii la bursă, s-a sinucis. Ministrul Turismului promitea atunci înfiinţarea unui fond de garantare de stat pentru viitorii păgubiţi. Nu s-a mai realizat. 

Pe lângă tichete de vacanţă şi bilete de avion, românii îşi pot cumpăra şi asigurări personale în caz de insolvenţă. Mai precis în cazul în care agenţia de la care aţi cumpărat vacanţa intră în insolvenţă, transportatorul dă faliment sau hotelul se închide... primiţi toţi banii înapoi. Doar că această asigurare face vacanţa să fie cu 10 la sută mai scumpă.

Reprezenaţii Terra Tourism nu au putut fi contactaţi nici marţi. Iar Ministerul Turismului nu se grăbeşte să vorbească despre acest caz. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri economice » Sute de români, victime ale agenţiei de turism care i-a anunţat prin SMS că a intrat în insolvenţă