Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Taxă de 5.500 de lei pe an pentru maşinile care poluează Bucureştiul sau care nu sunt înmatriculate în Capitală. Nicuşor Dan nu susţine proiectul

O veste nu tocmai bună pentru bucureştenii care conduc maşini poluante! Autorităţile locale vor să introducă de la anul o taxă de poluare. Iar sumele nu sunt deloc mici!

de Redactia Observator

la 07.06.2022 , 17:33

Autorităţile locale vor să instituie o zonă de emisii reduse în Bucureşti de la 1 ianuarie 2023. Proiectul, iniţiat de un consilier USR, va fi pus în curând în dezbatere publică.

Conform draftului hotărârii Consiliului General, în funcţie de tipul de vehicul şi tipul motorizării, accesul vehiculelor va fi interzis treptate şi va fi percepută o taxă. Iar cei care nu au maşini înmatriculate în Bucureşti vor plăti de asemenea taxe de intrare în Capitală.

De exemplu, pentru maşinile non euro, EURO 1 şi EURO 2 taxa pentru o zi ar putea costa 20 de lei, pentru trei zile 55 de lei, iar pentru o săptămână bucureştenii ar putea scoate din buzunar 120 de lei. 

Vezi și

Iar sumele nu se opresc aici. Taxa pentru 30 de zile ar putea ajunge la 500 de lei, iar pentru un an şoferii ar putea plăti chiar şi  5.500 de lei. 

Pe acelaşi subiect

Există, însă, şi câteva excepţii. Este vorba despre maşinile de poliţie, pompieri, mijloacele de transport în comun, utilajele agricole sau cele care intervin la reparaţia drumurilor publice. 

Taxe pentru maşinile non-euro, EURO 1 ŞI EURO 2

  • Taxă 1 zi - 20 lei
  • Taxă 3 zile - 55 lei
  • Taxă 7 zile - 120 lei
  • Taxă 30 de zile - 500 lei
  • Taxă 365 de zile - 5.500 lei

Banii colectaţi ar urma să inre într-un fond special al Municipiului Bucureşti, care va putea fi utilizat exclusiv pentru: amenajarea de piste de biciclete, înnoirea flotei de mijloace de transport în comun, amenajarea infrastructurii pentru vehicule electrice şi chiar sprijin financiar pentru achiziţionarea de maşini electrice.

Tarife pentru intrarea în Municipiul București pentru vehiculele care nu sunt înregistrate/înmatriculate în Capitală:

  • Taxă 1 zi - 20 lei
  • Taxă 5 zile - 90 lei
  • Taxă 7 zile - 120 lei
  • Taxă 30 de zile - 500 lei
  • Taxă 365 de zile - 5.500 lei

Primarul Nicuşor Dan respinge proiectul, care a mai fost propus şi de Gabriela Firea în trecut

Un proiect similar a fost iniţiat şi în 2019 de primarul general de la vremea respectivă, Gabriela Firea. Acesta se numea 'Oxigen' şi prevedea maşini interzise şi taxă de poluare pentru şoferi, în Bucureşti, începând cu 1 ianuarie 2020.

În acel proiect, un abonament anual pentru maşinile non-Euro costa 1.900 de lei.

Ana Maria Gram - consilier general USR: Poate ştiţi că Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamat România pentru poluarea din municipiul Bucureşti. Acest proiect de hotărâre este un proiect al colegilor consilieri din mai multe partide. 

Ne-am dat seama cu toţii că avem o problemă gravă cu poluarea şi care cauzează probleme grave de sănătate. Prin urmare, au fost mai multe dezbateri. 

Împreună cu experţii pe mediu am avansat câte puţin cât puţin şi acum avem un draft al proiectului de hotărâre, însă care în continuare este în lucru. 

Nicuşor Dan, a anunţat însă printr-un comunicat sec faptul că el nu susţine un astfel de proiect. "Având în vedere informaţiile apărute în presă potrivit cărora Primarul General, Nicuşor Dan, doreşte să introducă o aşa-zisă taxă de poluare care trebuie plătită de autoturismele care circulă prin centrul Bucureştiului, Primăria Capitalei anunţă că: "Primarul General nu a iniţiat şi nu susţine un astfel de proiect"", a transmis Biroul de presă al Primăriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Taxă de 5.500 de lei pe an pentru maşinile care poluează Bucureştiul sau care nu sunt înmatriculate în Capitală. Nicuşor Dan nu susţine proiectul