Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Mamaia schimbă taxa pe parcare după un sezon în care a avut pierderi masive. Cât vor plăti turiştii vara viitoare

După un sezon cu pierderi masive in Mamaia, în care turiştii au reclamat inclusiv costurile exorbitante cu parcarea, administraţia locală s-a hotărât să ia măsuri. De vara viitoare turiştii vor plăti un leu pe oră pentru a parca în statiune. Nu peste tot însă. În zonele cu cluburi de fiţe costă tot patru lei pe oră să-ţi laşi maşina.

de Andreea Filip

la 23.11.2022 , 20:21

Odată perla litoralului românesc, vara aceasta staţiunea Mamaia a fost mai mult goală. Plajele lărgite, preţurile mari şi costurile exorbitante cu parcarea i-au gonit pe turişti în staţiunile din sudul litoralului. În timp ce în Mamaia parcarea ajungea la 96 de lei pe zi, în sudul litoralului era gratuit. Aşa se face că la doi paşi de Mamaia, parcările şi plajele au fost mereu pline. În Năvodari, pe promenada din dreptul plajelor, parcarea este gratuită pentru turiştii care vin aici.

Turiştii cu maşini electrice, hibrid sau de epocă nu plătesc nimic

Staţiuni ca Eforie au avut anul acesta cu 30% mai mulţi turişti decât în 2019, mulţi clienţi de Mamaia. Pierderile pentru staţiunea odată vedetă sunt de ordinul milioanelor de euro. "Mamaia, din statisticile INS-ului, vedem că a pierdut peste 60 de mii de turişti. Ori aceasta în cifre comeciale este peste 3 milioane de euro minus la încasări pentru un sezon", a declarat Cristian Bărhălescu. "Vara trecuta am avut foarte multe probleme cu rezervările din cauza locurilor de parcare foarte scumpe", a declarat Iolanda Nanu - manager hotel.

Vezi și

În extrasezon, autorităţile locale încearcă să salveze situaţia. Şi nu prea. Regulamentul parcărilor s-a modificat. Până acum costa 4 lei pe oră, dar tarifele vor scădea la 1 leu pe oră. Cu excepţii însă, chiar în zonele frecventate de turişti. Turiștii care vor veni vara viitoare la mare in nordul stațiunii Mamaia vor plăti aici în zona cluburilor un tarif neschimbat de 4 lei pe oră, de asemenea parcarea este cu plata noaptea în lunile iunie, iulie și august.

Pe acelaşi subiect

La fel şi în toată zona de promenadă Castel, în parcarea de la Rex şi în parcarea supraetajată. Dacă turiștii vor să plătească mai puțin vara, când se merge de regulă la mare, trebuie să își facă abonament pentru o zi la prețul de 30 de lei sau pentru 7 zile la preţul de 100 de lei în aceste zone. În restul staţiunii, abonamentul costă 10 lei pe zi şi 50 de lei pentru şapte zile. Răul însă deja a fost făcut, cred reprezentanţii agenţiilor de turism.

"În condiţiile în care Mangalia şi Eforie vor păstra parcările gratuite şi preţurile de acolo, chiar dacă sunt similare cu Mamaia, vor avea un avantaj concurenţial în atragerea de turişti. Va fi greu pentru Mamaia să recupereze aceşti turişti", a declarat Cristian Bărhălescu. Autorităţile locale nu sunt însă convinse că turiştii au plecat din cauza parcărilor. Dau vina pe agenţii, hotelieri şi patronate care nu se înţeleg şi nu promovează staţiunea.

Acceptă însă că noile tarife n-au cum să strice. Cât despre faptul că n-au coborât preţurile în sezon de vină e...birocraţia. "Trebuiau să stea în dezbatere, am respectat legislaţia, probabil că ar fi putut fi accelerat", a declarat Felicia Ovanesian, city manager. Indiferent de zonă, parcarea va fi gratuită în Mamaia în primele 30 de minute, iar şoferii cu maşini electrice, hibrid sau de epocă nu plătesc nimic.

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » Mamaia schimbă taxa pe parcare după un sezon în care a avut pierderi masive. Cât vor plăti turiştii vara viitoare