Antena Meniu Search
x

Video Taximetriştii din Iaşi vor să practice printre cele mai mari tarife din Europa: minimum 5 lei/km. Se plâng că nu mai fac profit

La Iaşi, ca la Paris! Şi nu este vorba despre turism sau salarii, ci despre tariful pentru o cursă cu taxiul. Firmele de taximetrie din oraş au cerut primăriei să aprobe o majorare cu aproape 50% a tarifului, motivând că nu mai fac faţă valului de scumpiri. Dacă se aprobă solicitarea lor, ieşenii ar ajunge la cel mai scump tarif la taxi din România, la aproape 5 lei pe kilometru. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.10.2022, 17:10

Vezi și

Trei lei şi 20 de bani pe kilometru, atât costă în prezent taxiul în Iaşi. Un preţ deja mare pentru clienţi, dar mic pentru taximetrişti. Aceştia au cerut Primăriei să le permită creşterea tariflului pe kilometru până la 5 lei. 

Taximetrist: La preţurile care sunt la gaz, la benzină, la motorină, cam greuţ. Stai o zi întreagă pe stradă. Acum, cui o să-i convină o să meargă, care nu...

Mircea Manolache, Președinte Camera Națioanală a Taximetriștilor Iași: Nu mai putem funcţiona cu acest preţ care nu ne aduce practic niciun profit. Sunt aceste creşteri enorme de preţ, mă refer aici la ceea ce implică costul în activitatea noastră de transport, plecăm de la salariul minim pe economie, de la energie electrică, gaze întreţinerea maşinii.

Unii taximetrişti vor să ceară un tarif şi mai mare de 5 lei pe kilometru

Pe acelaşi subiect

Unii taximetrişti chiar plusează şi vor să ceară un tarif şi mai mare de 5 lei pe kilometru. Deomcamdată, solicitarea taximetriştilor este în dezbatere publică. Însă clienţii se gândesc deja să renunţe la serviciile de taximetrie.

Clientă: O să mergem la picior, la pas, asta o să facem. 

Nu ar fi însă pentru prima dată când taxiurile din Iaşi ar avea cel mai mare preţ pe kilometru din ţară. Triful de 5 lei pe kilometru ar fi comparabil cu preţurile din străinătate. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Un tarif asemănător mai găsim, de exemplu, la Paris, în Fraţa, puţin peste 1 euro, asta înseamnă aproximativ 5 lei, în timp ce nu cu mult mai mari sunt tarifele la Roma sau Madrid. Însă, în Viena, de exemplu, am plăti între 60 şi 80 de cenţi la o cursă cu taxi pe kilometru, adică mai puţin de 4 lei. 

Diferenţa se face însă la veniturile oamenilor. Dacă în Paris, de exemplu, salariul mediu anual este de peste 50 de mii de euro, ieşenii nu ajung nici măcar la 10 mii de euro pe an. În prezent, la nivelul ţării, tarifele pentru serviciile de taximetrie variază între 2 și 4 lei pe kilometru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Taximetriştii din Iaşi vor să practice printre cele mai mari tarife din Europa: minimum 5 lei/km. Se plâng că nu mai fac profit