Antena Meniu Search
x

Toamna vine cu scumpiri: creșteri de preț la carne, lactate şi băuturi

Preţul carburanţilor e în creştere, materia primă s-a scumpit, iar salariile angajaţilor din sectorul alimentar sunt mai mari. Prin urmare, toamna vine cu scumpiri: scoatem mai mulţi bani din portofel pentru carne, lactate şi băuturi. Când tragem linie, coşul de cumpărături ar putea fi mai costisitor şi cu 50 de lei. 

Vezi și

Preţul carburanţilor e în creştere, materia primă s-a scumpit, iar salariile angajaţilor din sectorul alimentar sunt mai mari. Prin urmare, toamna vine cu scumpiri: mai mulţi bani din portofel pentru carne, lactate şi băuturi. Coşul de cumpărături ar putea fi mai costisitor şi cu 50 de lei. 

Legumele în piaţă sunt încă ieftine - e sezonul lor. În plus, agricultorii au avut un an dificil şi nu vor pierderi şi mai mari.  

În piaţă, roşiile româneşti se găsesc şi cu 2 lei kilogramul. Castraveţii costă 4 lei, iar ardeii kapia 5 lei pe kilogram. 

Scumpirea carburanţilor, a energiei electrice şi a materiei prime vor genera cu siguranţă noi scumpiri, anunţă producătorii. Se vor simţi mai întâi în cazul carnii şi a lactatelor.

Pe acelaşi subiect

"Pe produsul ieftin impactul va fi mult mai mare, poate să meargă până la un 5%. Faptul că aceste accize vin la pachet cu alte scumpiri din industria alimentară şi mă refer în special la lapte şi unt, poate să ducă la o creştere a produsului final la raft până pe la 10-15%", a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

Prin urmare, pâinea ar putea costa mai mult şi cu 30 de bani. În schimb, cel mai ieftin sortiment de salam ar putea ajunge până la 35 de lei pe kilogram. La fel va costa şi caşcavalul. (35) Smântâna proaspătă ajunge la 14 lei, iar un kilogram de telemea ar putea depăşi 20 de lei. 

"Se va aplica principiul dominoului. Scumpeşti combustibilul, scumpeşti şi serviciile, scumpeşti transportul mărfii", mai spune preşedintele APRIL.

Nici asta nu ar fi o soluţie. Producătorii de cartofi se plâng şi ei de preţuri, în condiţiile în care recolta lor a avut de suferit.  

"La această producţie probabil că, ca să rămânem şi noi cu ceva, ar trebui să primim măcar 70 de bani pe kilogramul de cartofi în en gros", spune Keresztes Vencel, director de societate agricolă.

Dacă tragem linie, coşul de cumpărături ar putea fi şi cu 50 de lei mai scump.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Toamna vine cu scumpiri: creșteri de preț la carne, lactate şi băuturi