Antena Meniu Search
x

UE a blocat peste 200 de miliarde de euro, active ruseşti, potrivit unor noi date. "Rusia trebuie să plătească"

Război în Ucraina. Uniunea Europeană a înghețat active de peste 200 de miliarde de euro (215 de miliarde de dolari) ale Băncii Centrale Ruse de când Moscova a invadat Ucraina, potrivit unor date noi, citate de Bloomberg. Până la aceste noi date, țările UE au raportat că au fost înghețate aproximativ 33,8 miliarde de euro (36,4 miliarde de dolari) din activele Băncii Centrale Rusești iar imediat după anunţarea sancţiunilor se vorbea de active de 300 de miliarde de euro.

de Redactia Observator

la 25.05.2023, 13:33

UE a blocat active de peste 200 de miliarde de euro ale Băncii Centrale a Rusiei, potrivit unor noi evaluări. "Rusia trebuie să plătească"
UE a blocat active de peste 200 de miliarde de euro ale Băncii Centrale a Rusiei, potrivit unor noi evaluări. "Rusia trebuie să plătească" - Profimedia

Statele membre UE au raportat noi date privind activele ruseşti blocate. În urma celui de-al 10-lea pachet de sancțiuni europene, băncile au fost forţate să divulge informații despre cantitatea activelor îngheţate. 

"Uniunea Europeană este hotărâtă să se asigure că Rusia plăteşte pentru pagubele provocate Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, care a confirmat noile cifre, într-un interviu pentru Bloomberg.

Acesta este motivul pentru care UE "analizează modalităţile prin care poate utiliza activele ruseşti îngheţate şi imobilizate pentru acest scop", a adăugat Christian Wigand.

De asemenea, UE a îngheţat şi active private ruseşti în valoare de 24,1 miliarde de euro, aparţinând unor persoane fizice şi entităţi ruseşti vizate de sancţiuni, de la debutul invadării Ucrainei în urmă cu peste 14 luni.

Pe acelaşi subiect

Blocul comunitar a sancţionat aproape 1.500 de persoane fizice, a restricţionat exporturile pentru sute de bunuri şi tehnologii şi a luat în vizor multe din sursele importante de venituri ale Moscovei, dar a avut dificultăţi în a descoperi şi îngheţa activele miliardarilor ruşi vizaţi de sancţiuni.

Comisia lucrează îndeaproape cu Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, "pentru a avansa discuţiile" cu privire la opţiunile propuse referitoare la modul cum pot fi utilizate activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei, a spus Wigand.

În plus, UE continuă discuţiile cu aliaţii internaţionali "pentru a asigura coordonarea necesară la nivel internaţional" însă "aceste discuţii sunt complexe atât din punct vedere legal cât şi tehnic", a adăugat Wigand. Liderii UE ar urma să discute aceste subiect la următoarea lor reuniune din luna iunie.

UE: Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile provocate Ucrainei

Noile obligaţii de raportare cu privire la activele băncilor centrale, care au intrat în vigoare în UE la data de 12 mai, oferă blocului comunitar o mai mare claritate cu privire la ce active deţin.

Separat, UE vrea să obţină puterea de a sechestra activele private ale ruşilor sancţionaţi, în eventualitatea unor infracţiuni prin extinderea listei infracţiunilor, care include spălarea de bani şi corupţia, prin adăugarea ocolirii sancţiunilor UE.

Uniunea Europeană şi aliaţii săi au spus în repetate rânduri că Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile provocate Ucrainei. Principiul a fost reafirmat recent la summitul G7 din Japonia.

Anul trecut, în luna martie, Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu se aştepta că Occidentul să confişte activele Băncii Centrale a Federației Ruse, un gest pe care Ministrul rus de Externe l-a numit "furt".

În luna februarie într-o scrisoare comună adresată liderilor Uniunii Europene, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au cerut folosirea imediată a fondurilor rusești, blocate încă de la începutul conflictului din Ucraina.

Potrivit The Guardian, în luna noiembrie, Comisia Europeană a sugerat crearea unei structuri care să gestioneze cele 300 de miliarde de euro din activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse și alte 19 de miliarde de euro din banii oligarhilor ruși sancționaţi, sume vehiculate la acea vreme. 

La vremea respectivă oficialii au spus că doar dobânzile ar putea merge în Ucraina, pe fondul incertitudinii cu privire la legalitatea confiscării fondurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » UE a blocat peste 200 de miliarde de euro, active ruseşti, potrivit unor noi date. "Rusia trebuie să plătească"