Antena Meniu Search
x

Umilinţă pentru Liz Truss. Guvernul britanic dă înapoi după ce măsurile economice anunţate acum 10 zile au tulburat piaţa

Răsturnare de situaţie. Guvernul britanic renunţă la planul de a elimina cota maximă de impozit pe venit de 45% pentru cei instăriţi, anunţat pe 23 septembrie, relatează BBC. Măsurile de susţinere a economiei s-au bătut cap în cap cu cele inflaţioniste: cel mai radical pachet de reduceri de taxe din ultima jumătate de secol a fost catalogat de economişti drept pompieristic. Lira sterlină s-a prăbuşit faţă de dolar iar investitorii s-au panicat. A urmat o intervenţie a Băncii Angliei, care a cumpărat titluri de stat pentru a induce o acalmie în pieţele agitate după anunţul cu privire la tăierile record de taxe. 

de Redactia Observator

la 03.10.2022, 11:01

Umilinţă pentru Liz Truss. Guvernul britanic dă înapoi după ce măsurile economice anunţate acum 10 zile au tulburat piaţa
Kwasi Kwarteng şi Liz Truss - Profimedia

Kwasi Kwarteng, ministru de finanțe al Guvernului Truss, a declarat pentru BBC că propunerile anunțate în urmă cu doar 10 zile au devenit "o distragere masivă a atenţiei de la ceea ce era un pachet puternic”. "Am vorbit cu oameni, i-am ascultat, am înțeles", a adăugat el.

Decizia, care marchează o umilinţă pentru premierul Liz Truss, vine după ce mai mulți parlamentari conservatori și-au exprimat opoziția față de planul economic care are creat tulburări în economia britanică, relatează BBC.  Conform planului iniţial începând din luna aprilie 2023, contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an nu ar mai fi urmat să plătească o cotă maximă de 45%, ci o cotă de impozit de 40% care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an. Planul a fost criticat la scară largă ca fiind nedrept în momentul în care a crescut costul vieții.

Lira sterlină a atins un record minim săptămâna trecută, cel mai mare pachet de reduceri de taxe și impozite din ultima jumătate de secol anunţat de cabinetul lui Liz Truss a creat tulburări pe piețe. Măsura a fost puternic contestată de partidele de opoziție și un număr tot mai mare de parlamentari conservatori riscând ca pachetul să nu treacă de vot.

Săptămâna trecută, situaţie economică din Marea Britanie a fost una extrem de tensionată. Băncile au început chiar să refuze acordarea de credite ipotecare dupa ce lira s-a prăbuşit până la un nivel nemaiatins din 1976 iar inflaţia a crescut galopant şi a fortat Banca Angliei să crească dobânda cheie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Umilinţă pentru Liz Truss. Guvernul britanic dă înapoi după ce măsurile economice anunţate acum 10 zile au tulburat piaţa