Antena Meniu Search
x

Video Un bărbat din Gorj a vrut să se sinucidă după ce a văzut cât a venit factura la curent: "Am zis decât așa..."

Haosul scumpirilor la curent şi gaze se adânceşte. Ministrul Energiei îi îndeamnă pe oameni să nu plătească facturile uriaşe şi îi acuză pe furnizori de hoţie. Furnizorii, la rândul lor, spun că, de fapt, legea compensării nu compensează mare lucru: au trimis facturi compensate şi au aplicat reducerile după criterii. La mijloc sunt oamenii care, de disperare că nu le ajung bani de facturi, ajung la gesturi extreme. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 12.01.2022, 19:39

Vezi și

Gheorghe Lungu: 800 de lei şi am mai dat acum vreo două săptămâni încă 600 de lei.

Aşa arată disperarea. Pentru un bărbat din Gorj, plata facturii a devenit o chestiune de viaţă şi de moarte. Bolnav, cu doi copii şi fără un loc de muncă, a încercat să-şi pună capăt zilelor când a văzut cât a venit factura la curent. Soţia l-a salvat în ultima clipă.

Gheorghe Lungu: Am zis decât aşa... Nu mai am nicio susţinere, nimic.

Ministrul Energiei a îndemnat la neplata facturilor

Pe acelaşi subiect

Dincolo de frământările oamenilor în miez de iarnă, la cel mai înalt nivel şi parcă într-o altă realitate, ministrul Energiei este preocupat să provoace, artificial, un scandal. Întâi ne-a îndemnat să nu mai plătim facturile uriaşe

Reporter: Spuneți că cei care au facturi foarte mari nu ar trebui să-și plătească facturile?

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Da.

Apoi a identificat ţapul ispăşitor: furnizorii care au trimis facturi umflate către clienţi, ignorând legea. În realitate, ANRE spune că un singur furnizor important a emis facturi necompensate. 

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE: Consumatorii pot avea impresia că aproape toţi consumatorii sunt în această situaţie, ceea ce nu este adevărat.

Furnizorii se apără și dau vina pe autorități pentru haosul facturilor

Tot haosul e din cauza statului, care a tras de timp şi a dat târziu normele de aplicare a legii. Chiar şi în lipsa normelor, majoritatea operatorilor s-au conformat şi au trimis facturi reduse. Problema reală este că legea compensării este o mare păcăleală. În cele mai multe cazuri, condiţiile nu pot fi îndeplinite de consumatori, iar reducerile sunt infime, de câţiva lei. 

Ion Lungu, expert în Energie: Nu există vreo situaţie în care să fie înşelaţi consumatorii. 

Dumitru Chisăliţă, expert în Energie: Nu oricine beneficiază de compensare şi plafonare. Aşa cum a fost gândită legea plafonării - asta a făcut de fapt: a dat posibilitatea în această iarnă facturilor să crească.

Oricât de revoltaţi am fi de facturile umflate, îndemnul la neplata facturilor este iresponsabil. Şi imposibil în lumea reală. 

Cristian Ene, avocat: Dacă nu plăteşti un număr de 3 facturi, se ajunge la debranşare.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Instigarea asta ar putea să-i coste pe oameni. Posibil ca la anumite contracte să existe penalităţi. 

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE: Eu aș îndemna consumatorii, chiar dacă au neclarităţi, să plătească facturile.

Alexandra Marin, reporter Observator: Toți cei care au primit facturi greşite, fără compensare, au promisiunea că îşi vor recupera banii. Astfel, primul pas e să discutaţi cu furnizorul şi să contestaţi factura. Totuşi, pentru că metodă de plată diferă de la client la client, banii nu vor fi primiţi nici cash, nici direct în cont, ci sub forma unei facturi mai mici în luna următoare.

ANRE face controale la furnizorii de energie

ANRE a demarat acțiuni de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale. Datele arată că doar 10% dintre românii consumatori de gaze vor primi compensări și doar 15% vor beneficia de o reducere de cel mult 30 de lei la facturi. 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia compensaţii. Iar circa 60% dintre ei vor primi doar unu sau doi lei compensare pe lună. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Un bărbat din Gorj a vrut să se sinucidă după ce a văzut cât a venit factura la curent: "Am zis decât așa..."