Antena Meniu Search
x

Video Un oraş din Bihor "ascunde" o adevărată comoară sub el. Localnicii au cele mai mici facturi din toată România

Va fi cald şi bine la iarnă pentru locuitorii unui orăşel din Bihor.  Nu au grija facturilor la energie pentru că se încălzesc cu ajutorul apei geo termale. Tariful pe care îl plătesc pentru acest serviciu este cel mai mic din întreaga ţară. 

de Redactia Observator

la 08.11.2022, 20:24

Vezi și

La Beiuş, oamenii au căldură să dea şi la alţii. În micul oraş de la poalele munţilor Apuseni, nimeni nu suferă de frig. Norocul lor e că localitatea stă pe un imens zăcământ de apă geotermală. 

Reporter: Cum staţi îmbrăcată în casă?

Localnic: În pantaloni scurţi şi tricou.

Reporter: Şi iarna?

Pe acelaşi subiect

Localnic: Şi iarna.

Asta pentru că întreg oraşul se încălzeşte cu apă geotermală. Pentru a o aduce în ţevi, se fac foraje de la mari adâncimi şi apoi apa este reglată la o temperatură şi presiune optime. 

Aici intră apa geotermală în schimbătorul de căldură. Apa geotermală încălzeşte apa din instalaţie. Turul care pleacă spre calorifere la apartamente este la 40 de grade acum. 

Resursa naturală face adevărate minuni şi în ce priveşte facturile. Localnicii au cele mai mici facturi la încălzire din toată ţara. 

Anca Irimie, contabil asociație: La 2 camere, în funcţie de suprafaţă, între 80 şi 100 de lei. Iar la 3 camere, tot aşa în funcţie de suprafaţă, între 120 şi 150 de lei.

Încălzirea cu apă geotermală "îngheaţă" facturile

În munciipiul  Oradea, de exemplu, aflat la 60 de kilometri distanţă, o familie care locuieşte într-un apartament cu 3 camere plăteşte în medie 500 de lei pentru încălzire. 

Gabriel Popa – primar Municipiul Beiuș: În zilele acestea în care toate, de la curent la apă, la canal, toate utilităţile au crescut, totuşi avem cel mai scăzut preţ la gigacalorie şi la metru cub de apă geotermală.

Nu doar locuinţele sunt încălzite cu energie geotermală, ci şi instituţiile publice. 

Mariana Costea, director grădinița Floare de Colț Beiuș: Copii sunt îmbrăcaţi subţire, în tricouri şi bluze subţiri. Este foarte cald, temperatura este între 22 şi 24 de grade. Costurile medii pe an ar fi de 1.200 de lei pe lună. 

Până acum au fost investiţi 10 milioane de euro în sistemul de încălzire cu apă geotermală. Proiecte asemănătoare sunt şi în judeţul Timiş, la Dudeştii Vechi şi Lovrin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Un oraş din Bihor "ascunde" o adevărată comoară sub el. Localnicii au cele mai mici facturi din toată România