Antena Meniu Search
x

Video Un oraş din ţară renunţă la încălzirea cu gaz metan. A cumpărat cărbune la preţ triplu, dar aşteaptă venituri pe măsură

Iaşiul nu va mai folosi gazul metan pentru încălzire, la iarnă. Municipalitatea va asigura serviciile de termoficare doar prin arderea cărbunelui, achiziţionând deja 140.000 de tone. Iată care sunt beneficiile financiare ale acestei strategii.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 17.08.2022, 09:07

Vezi și

În următoarea iarnă, vor rezulta venituri foarte mari în urma arderii huilei energetice, spune municipalitatea, chiar dacă preţul pentru această achiziţie este mai mare decât dacă s-ar fi făcut încălzirea pe bază de gaz metan. Mai precis, se vor cheltui aproximativ 415 milioane de lei pentru achiziţionarea cărbunelui, însă veniturile estimate sunt de aproape 500 de milioane de lei. Prin comparaţie, pentru gaze s-ar fi cheltuit 270 de milioane de lei, însă veniturile ar fi fost de doar 120 de milioane de lei. 

Oraşul Iaşi renunţă la gaze şi trece pe cărbune

Aceste venituri provin din faptul că odată cu arderea acestei huile, se va produce mult mai multă energie electrică care poate fi vândută. În acelaşi timp, municipalitatea anunţă că a achiziţionat acest cărbune la un preţ de trei ori mai mare decât anul trecut, de aproximativ 480 de dolari pe tonă. Cere Guvernului ca acea cantitate de gaz pe care nu o va mai folosi în această iarnă să fie redistribuită către Republica Moldova care, de asemenea, are mari probleme în a-şi achiziţiona combustibilul pentru încălzire în iarna ce urmează. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Un oraş din ţară renunţă la încălzirea cu gaz metan. A cumpărat cărbune la preţ triplu, dar aşteaptă venituri pe măsură