Antena Meniu Search
x

Video Un oraş paralizat de frig. Deşi au facturile plătite, oamenii din Rădăuţi îngheaţă de ieri în case. Şcolile s-au mutat în online

Oraş după oraş din România îngheaţă, în prag de iarnă. Mii de familii, şcoli, firme şi instituţii publice din Rădăuţi au rămas fără apă caldă și căldură, de ieri după-amiază. Furnizorul a oprit alimentarea cu gaz, pentru că societatea de termoficare are datorii de aproximativ 7 milioane de lei. Disperate, autoritățile locale cer sprijin de la Guvern.

de Redactia Observator

la 16.11.2021, 19:34

Vezi și

Fiecare s-a luptat cu frigul din case cum a putut. "Două plapume şi punct", spune o bătrânică, în timp ce un localnic afirmă, supărat: "Asta-i România. Trebuie să ne îmbrăcăm gros, că altfel nu avem cum". Doamna Lidia are 73 de ani şi se luptă cu probleme mari de sănătate. A avut o noapte grea în care a dârdâit în pat, chiar dacă s-a învelit cu două plăpumi: "Nu mai putem sta în frigul ăsta, e groaznic. Eu tot tremur, stau sub plapumă şi nu mă încălzesc. Este bătaie de joc de om".

Caloriferele rămân reci, deşi facturile sunt plătite la zi

Domnul Mircea a măsurat temperatura de afară, 6 grade. În casă, termometrul a coborât deja la 20 de grade. Şi se va face tot mai frig. Oamenii sunt revoltaţi că suferă de frig, deşi sunt la zi cu facturile. "S-a oprit căldura de tot. Tot am pipăit calorifele să văd dacă-şi revin şi nu şi-au revenit", povesteşte Mircea.

Frigul din şcoli mută lecţiile în mediul online

Pe acelaşi subiect

Unele unităţi de învăţământ au anunţat deja părinţii să-şi ţină copiii acasă. Culmea, frigul, nu pandemia, mută lecţiile în online. "Din cauza întreruperii alimentării cu energie termică, a trebuit să suspendăm cursurile", susţine Marcel Colibaba, directorul Școlii Gimnaziale "Gheorghe Popadiuc" din Rădăuți. "Grădiniţa nu merge, pentru că nu este căldură şi nu putem duce copiii să stea în frig", adaugă o mămică.

Primarul din Rădăuţi spune că a cerut ajutor peste tot: şi la prefectură, şi la Guvern. "Există suma de 6.900.000, în care sunt datorii vechi, inclusiv acele restanţe. Ca să ajungem la zi, ar fi undeva la puţin peste 3 milioane. Dacă intră astăzi banii nu am nicio garanţie că se va da drumul la gaz", declară Bogdan Loghin, primarul municipiului Rădăuți. La punctul de termoficare, instalaţia e rece, în lipsa gazului. "Apa este de 30 de grade. E ca şi cum nu ar fi funcţional. La 30 de grade nu poţi să încălzeşti în casă ceva".

Luna trecută, un bărbat a murit la Timişoara, încercând să se încălzească la aragaz, după câteva zile în care apa caldă şi căldura au fost oprite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Un oraş paralizat de frig. Deşi au facturile plătite, oamenii din Rădăuţi îngheaţă de ieri în case. Şcolile s-au mutat în online