Antena Meniu Search
x

Ungaria va obține un profit de 600 de milioane $, anual, din taxarea petrolului rusesc

Ungaria ar urma să obțină un profit de aproximativ 600 de milioane de dolari, din taxarea petrolului rusesc, „în detrimentul tuturor celorlalte state din UE”, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 15.06.2022, 11:12

Ungaria va obține un profit de 600 de milioane $, anual, din taxarea petrolului rusesc
Ungaria va obține un profit de 600 de milioane $, anual, din taxarea petrolului rusesc - Profimedia Images

Guvernul condus de Viktor Orban, care a respins sancţiunile propuse de UE care includ un embargo asupra petrolului rusesc, a introdus recent o taxă de 25% asupra diferenței dintre prețurile țițeiului rusesc și prețurile internaționale. Într-un raport al serviciului de cercetare Eurointelligence se estimează că acest lucru ar putea aduce la bugetul Budapestei aproximativ 600 de milioane de dolari, anual, în „profituri ascunse”.

Ungaria este una dintre cele trei țări fără ieșire la mare care au primit o scutire pe termen nedeterminat de la embargoul UE privind importurile de petrol rusesc. După o lună de dispute cu privire la ultimul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, liderii UE au convenit asupra unui embargo petrolier care va acoperi 90% din importurile rusești până la sfârșitul anului. 

Analiza Eurointelligence sugerează că premierul Ungariei, Viktor Orban, are puține motive să se alăture interdicției UE privind importurile de petrol rusesc.

„Pentru Orban, păstrarea importurilor prin conductă și interzicerea tuturor celorlalte lucruri reprezintă ce-i mai bun din ambele lumi. Guvernul său beneficiază și de pe urma prețurilor ridicate la petrol, dar și din continuarea livrărilor de țiței rusesc, în timp ce bagă în buzunar o parte din venituri, în detrimentul celorlalte state din UE. Ce motiv ar putea avea să renunțe la asta?”

Ungaria a introdus luna aceasta taxe pentru companiile energetice și aeriene, după ce a bugetul Budapestei a intrat pe linie roșie din cauza cheltuielilor pre-electorale. Guvernul a raportat un deficit bugetar de 7,2 miliarde de dolari pentru ianuarie-aprilie, potrivit Reuters, după reducerile de taxe și majorările de pensii înainte de alegerile în care Orban a obținut o victorie sigură.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Ungaria va obține un profit de 600 de milioane $, anual, din taxarea petrolului rusesc