Antena Meniu Search
x

Veşti proaste pentru sute de mii de români. Singura ţară din vestul Europei unde economia va scădea în 2023

Marea Britanie unde trăiesc şi muncesc sute de mii de români este singura economie din G7 care ar urma să intre în recesiune în acest an potrivit proiecțiilor FMI. În premieră în ultimul an, FMI a îmbunătăţit perspectivele globale de creştere, spunând că economia mondială a fost "surprinzător de rezistentă" şi majoritatea ţărilor vor evita o recesiune anul acesta. Uniunea Europeană va înregistra o uşoară creștere în ciuda datelor proaste de la finalul anului trecut pentru ţări precum Germania și Italia. 

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 11:37

Veşti proaste pentru sute de mii de români. Singura ţară din vestul Europei unde economia va scădea în 2023
Români la culed de struguri în UK - Profimedia

Economia Marii Britanii se va contracta și va avea performanțe mai slabe decât restul economiilor din ţările dezvoltate. Motivul? Cheltuielile populaţiei vor creşte sub povara prețurilor ridicate la energie, a costurilor ipotecare tot mai mari și a impozitelor, a declarat Fondul Monetar Internațional (FMI).

Economia Marii Britanii ar urma să scadă cu 0,6% în 2023, potrivit proiecțiilor FMI, în loc să crească ușor, așa cum se preconiza anterior. Noua prognoză FMI reflectă preţurile ridicate ale energiei şi condiţiile financiare din Marea Britanie, cum ar fi inflaţia ridicată.

Ministru de finanțe al Regatului Unit Jeremy Hunt a declarat că Marea Britanie a evitat multe previziuni negative anul trecut. În actualizarea sa privind perspectivele economice mondiale, FMI, care lucrează pentru a stabiliza creşterea economică, a declarat că produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit se va reduce în loc să crească cu 0,3% în acest an.

Acesta a prezis că Regatul Unit va fi singura ţară - din toate economiile avansate şi emergente din lume - care va suferi un an de scădere a PIB-ului. Cu toate acestea, FMI a declarat că în 2024 se aşteaptă ca creşterea economică a Regatului Unit să fie de 0,9%, în creştere de la 0,6% anterior.

Pe acelaşi subiect

PIB-ul este o măsură pentru a vedea cât de bine sau prost merge o economie, iar într-o economie în creştere, fiecare PIB trimestrial va fi uşor mai mare decât cel din trimestrul anterior. Dacă PIB-ul unei ţări scade timp de două trimestre la rând, înseamnă că aceasta se află în recesiune şi este un semn că economia sa merge prost. Atunci când o ţară se află în recesiune, companiile câştigă mai puţini bani şi numărul de şomeri creşte. Imaginea sumbră a FMI pentru Regatul Unit vine după ce Jeremy Hunt  a avertizat că este "puţin probabil" să existe loc pentru reduceri "semnificative" de taxe în bugetul de primăvară.

Jeremy Hunt a fost presat de partidul său să reducă taxele pentru a stimula economia, dar a declarat că promisiunea de a înjumătăţi rata inflaţiei "este cea mai bună reducere de taxe în acest moment". Inflaţia în Marea Britanie a ajuns la 10,5% în 2022, aproape de un maxim al ultimilor 40 de ani.

Premierul Rishi Sunak s-a angajat să reducă la jumătate rata inflaţiei până la sfârşitul anului, deşi unii economişti au declarat că majorarea preţurilor va încetini în lipsa unor politici guvernamentale, datorită scăderii preţurilor materiilor prime şi a costurilor de transport maritim.

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că este probabil ca inflaţia să scadă rapid în acest an, pe măsură ce preţurile la energie scad, dar a avertizat că o recesiune în Marea Britanie este încă în cărţi. În timp ce FMI a prezis că economia britanică se va contracta, a prognozat o creştere economică de 1,4% în Statele Unite, 0,1% în Germania, 0,7% în Franţa, 0,6% în Italia, 1,1% în Spania, 1,8% în Japonia şi 1,5% în Canada. Inclusiv economia Rusiei ar urma să crească cu 0,3% în 2023, potrivit FMI. 

Până în martie 2021, potrivit autorităţilor britanice, 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Stiri economice » Veşti proaste pentru sute de mii de români. Singura ţară din vestul Europei unde economia va scădea în 2023