Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vești rele pentru băutorii de bere. Cât vor da românii în plus pentru o halbă sau o sticlă de lager

Băutura preferată a românilor s-ar putea scumpi curind cu 10 procente. Producătorii spun că au avut stocuri, dar nu mai pot ţine mult preţurile sub control. Costurile cu materia primă, transportul şi energia sunt deja uriaşe. Un roman consuma în medie 100 de litri de bere anual.

de Ioana Matei

la 07.02.2022 , 22:23

Din această berărie ies lunar în jur de 15.000 de sticle de bere. Sunt opt sortimente artizanale, pentru toate gusturile, de la clasica bere Lager şi până la cele mai aromate sau mai alcoolizate, pentru consumatorii avizaţi. Tot aici se produce şi singura bere 100% românească fără gluten. Mare parte din materia primă vine din import, iar, în ultima jumătate de an, costurile de producţie au crescut chiar şi cu 50%. 

Bogdan Pascu, berar: Transportul a crescut cel mai mult. Drojdie, hamei, malţ, sticle, absolut tot, etichete, cutii, tot. Preţurile se vor mări cu 10, 15, 20%, uneori chiar mai scump. 

Nici condiţiile meteorologice nu au ajutat industria, care s-a trezit cu recolte la jumătate faţă de 2020. 

Vezi și

Bogdan Pascu, berar: Unul dintre producătorii de malţ europeni a anunţat că anul trecut doar 50% din producţia de orz a putut fi maltificată şi drept folosită în industria berii. Deci, lucrurile sunt mai grave. 

Pe acelaşi subiect

Berea s-ar putea scumpi chiar din următoarele luni

La nivel european, companiile producătoare de bere au anunţat deja că îşi vor ajusta preţurile la inflaţie. În Marea Britanie, de exemplu, vorbim despre scumpiri cuprinse între 3,2 şi 7 la sută, care vor fi aplicate comenzilor, chiar din această lună. Deşi, în România, nu există încă o decizie oficială, berarii spun că, în următoarele luni, nu-şi vor mai permite să absoarbă scumpirile din piaţă. Mai ales că a scăzut şi consumul, cu aproximativ 4%. 

Ioana Matei, reporter Observator: Dacă România se va alinia la noile preţuri anunţate de marii producători de bere, înseamnă că vom plăti mai mult, atât la raft, cât şi pe ieşirile în oraş. Această sticlă, de exemplu, va costa 8 lei, în loc de 7 lei, ceea ce înseamnă o scumpire de mai mult de 10 procente. 

La restaurant, preţul unei halbe de bere ar putea creşte cu mai bine de un leu, în timp ce, în supermarket-uri, scumpirile vor fi între 30 şi 50 de bani, în funcţie de sortiment şi de tipul de ambalaj. Chiar şi aşa, nimic nu pare să scadă apetitul românilor pentru bere.    

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Românii, mari consumatori de bere lager

Pentru români, berea este alegerea numărul unu în materie de băuturi alcoolice. La nivel european, România se află pe locul şapte în privinţa consumului de bere. 97% din ce bem este produs exclusiv local. 

Julia Leferman, director general Asociaţia Berarii României: În România, tradiţional, cam 15% din volumul pieţei de bere se consumă pe canalul HORECA, dar, deja, cu pandemia, scăderea a fost la 8%. 

Berea lager conduce topul preferinţelor românilor în materie de bere. O creştere semnificativă au înregistrat, însă, sortimentele de bere fără alcool, ale căror vânzări au crescut cu 37%, în primele luni ale anului trecut şi stilurile aromate, unde creşterea a fost de 18%. 

Ioana Matei Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri economice » Vești rele pentru băutorii de bere. Cât vor da românii în plus pentru o halbă sau o sticlă de lager