Antena Meniu Search
x

Video Băuturile răcoritoare care conţin zahăr se vor scumpi după noua decizie a Guvernului. Cu cât vom plăti în plus pentru sucuri

Preţurile băuturilor răcoritoare ne vor da fiori. Coaliţia de guvernare a decis ca TVA-ul pentru băuturile care conţin zahăr să crească cu zece procente din ianuarie. Companiile spun că măsura nu va fi deloc dulce pentru profit şi le va reduce vânzările la jumătate. Medicii spun că era necesară o astfel de decizie: suntem campionii Europei la consumul de zahăr.

Alin Stan
de Alin Stan

la 17.07.2022, 09:08

Vezi și

Un leu pe litru. Cu atât vom plăti în plus pentru băuturile răcoritoare care conţin zahăr. Consumatorilor nu le-a picat bine vestea. Măsura e amară şi pentru companii. Taxa pe zahăr ar reduce la jumătate vânzările de băuturi răcoritoare. "Această măsura este discriminatorie. Dacă ne-am uita doar în anul 2010, atunci s-a luat o astfel de măsură de crestere a nivelului de TVA cu 5 % faţă de cum este la acest moment, impactul negativ asupra industriei a fost de circa 40-50%, scădere", a declarat Adelina Ţînţariu, reprezentant ANBR.

Citește și: Băuturi care duc la apariția durerilor de cap. Ce spun studiile specialiștilor

Consumul excesiv al acestor băuturi afectează grav sănătatea, spun medicii. Potrivit OMS, 58% dintre adulții români sunt supraponderali. "Ajungi să consumi jumătate de pungă de zahăr dacă consumi niste litri de suc pe zi. Obezitatea este o problemă extrem de serioasă pentru că atrage după sine o multime de alte probleme, boli asociate. De aici apare reducerea speranţei de viaţă", a declarat Damian Şerban, medic nutriţionist. Decizia nu vizează doar băuturile, ci şi alimentele cu zahăr. Conform statisticilor, suntem mari consumatori de zahăr. Media naţională este de 30 de kilograme anual pe cap de locuitor, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Băuturile răcoritoare care conţin zahăr se vor scumpi după noua decizie a Guvernului. Cu cât vom plăti în plus pentru sucuri