Antena Meniu Search
x

Video Zona din Bucureşti care va trece iarna, încălzită de o centrală provizorie. Soluţia de avarie costă Primăria 13 milioane de lei pe an

La 8 ani de la închidere, Primăria Capitalei vrea să reînvie ceea ce a fost cândva CET Titan. Ce-i drept, doar temporar şi cu o capacitate ceva mai mică. Prin Termoenergetica, municipalitatea a închiriat cinci cazane care să deservească, la iarnă, întreaga zonă de nord-vest. Soluţia nu este una tocmai ieftină: contractul are o valoare totală de 13 milioane de lei pe an. 

de Redactia Observator

la 11.09.2022, 09:52

Vezi și

"Aici se va instala o capacitate de generare de 75Mw energie termică, până în sărbători", a declarat Nicuşor Dan. Este promisiunea primarului general din Bucureşti, care îi pregăteşte pentru iarnă pe cei care locuiesc în zona de Nord-Vest a Capitalei. 13 milioane de lei pe an cheltuie Primăria Capitalei pentru a înlocui, cel puţin pentru iarna următoare, CET Titan. 

Centrală provizorie în zona CET Titan, după avariile la reţeaua de termoficare din Bucureşti

"Până la finalul acestui an, cinci astfel de centrale termice imense ar urma să înceapă să funcţioneze aici, pe ruinele fostului CET Titan. În teorie, ele vor încălzi întreaga zonă, iar la capacitate maximă pot consuma chiar şi 10.000 de Mc de gaz în fiecare oră", spune Andre Rotaru, reporter Observator. "Ele vor distribui energie termică în zona de aici şi atunci vor suplimenta acea energie termică care vine din sud", arată Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei. 

Prima unitate de producţie din cele cinci a ajuns pe şantier plină de rugină şi cu carcasa îndoită. Nicio problemă, spun oficialii: "El a trecut printr-un proces de expertizare. E în bună stare de funcţionare. Cu rezerva că la punerea în funcţiune se va face acea condiţionare a suprafeţelor de schimb de căldură". "Sunt convins că nu o să fie nicio problemă", dă asigurări Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei.

Pe acelaşi subiect

CET Titan s-a închis în 2014, când s-a ajuns la concluzia că echipamentele centralei erau pur şi simplu prea vechi pentru a mai putea genera energie. De atunci, zona a fost preluată de CET Sud. Deşi soluţia a funcţionat la început, treptat CET Sud nu a mai avut capacităţi de producţie de rezervă, aşa că orice avarie afecta nu doar zona de sud, ci şi zona de nord-est. În plus, pentru ca agentul termic să ajungă în zona de nord, trebuia pompat cu presiune mai mare. Aşa că, pe măsură ce s-au învechit, conductele au început să cedeze din ce în ce mai des. 

"Prin degrevarea CET-ului Sud, zonele care sunt alimentate vor fi mai bine. Vor fi mai bine asiguraţi parametrii", promite Adrian Untea, director terhnic Termoenergetica.

Din datele municipalităţii, în jur de 18 kilometri de conducte au fost înlocuiţi anul acesta. Adunat, Capitala are doar aproximativ 100 de kilometri de conducte noi. Din restul de 900, o bună parte şi-au depăşit chiar şi de două ori durata de viaţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Zona din Bucureşti care va trece iarna, încălzită de o centrală provizorie. Soluţia de avarie costă Primăria 13 milioane de lei pe an