Antena Meniu Search
x

Mii de absolvenţi de liceu se înscriu la universităţi unde nu se cere Bac-ul

Fără Bacalaureat, dar înscrişi la universitate! Este drumul pe care îl aleg mii de elevi care au picat examenul maturităţii. Plătesc mii de euro la colegii speciale, aflate sub aripa unor universităţi private, de dragul unei diplome care nu le asigură însă statutul de "absolvenţi de facultate".

de Redactia Observator

la 09.07.2019, 21:26

Vezi și

Fără Bacalaureat, dar înscrişi la universitate! Este drumul pe care îl aleg mii de elevi care au picat examenul maturităţii. Plătesc mii de euro la colegii speciale, aflate sub aripa unor universităţi private, de dragul unei diplome care nu le asigură însă statutul de "absolvenţi de facultate". Atraşi de ofertele tentante, mulţi nici nu aşteaptă să afle dacă au luat Bacul după contestaţii. 

Sunt reclame pe bani care le fură ochii tinerilor care nu au reuşit să treacă examenul de Bacalaureat. Încă dinainte să se afişeze rezultatele finale, universităţile private scot locurile din colegiile speciale la reducere, ca să atragă clienţi. 

În schimbul a o mie de euro pe an, absolvenţii pot obţine calificări diverse, de la tehnician, programator, contabil, şi până la asistent medical.

De exemplu, la un colegiu cursurile durează un an şi jumătate, tânărul se prezintă la examen şi obţine un certificat de analist programator în domeniul informaticii. Mai avem însă şi contabilitate si organizator de evenimente. 

Diploma de la Colegiul unei Facultăţi nu e în niciun caz egală cu diploma pe care o obţine un absolvent de la facultatea respectivă. Poate fi cel mult similară cu cea a unei şcoli postliceale. 

Dacă tânărul îşi doreşte cu adevărat să meargă la facultate, trebuie să se întoarcă la liceu, să ia examenul de Bacalaureat şi apoi să vină la înscrieri. 

Iar reclama funcţionează de cele mai multe ori, mai ales pentru elevii slabi. Mulţi dintre tineri ştiu, dinainte să afle rezultatele la Bacalaureat, că au o alternativă. Aşa că planul e deja făcut şi renunţă foarte uşor la examenul maturităţii. 

Specialiştii spun că "e cam cu dus-întors povestea. Omul, prin natura lui, nu e prea integru aşa şi dacă poate să găsească o cale să păcălească sistemul, o să găsească o cale. E simplu şi direct. Meseria e brăţară de aur. Cel mai bun lucru pe care îl pot face e să se ducă să muncească".

Elevii care au picat Bacalaureatul şi au făcut contestaţii mai au o speranţă, până pe 13 iulie, când se afişează rezultatele finale. Restul - trebuie să se pregătească pentru sesiunea din toamnă.

Promoţia actuală se încadrează în statistici îngrijorătoare. Acum 12 ani, au intrat în clasa I 230 de mii de copii, şi au ajuns în clasa a douăsprezecea cu aproape 100 de mii mai puţini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Mii de absolvenţi de liceu se înscriu la universităţi unde nu se cere Bac-ul