Antena Meniu Search
x

Video Admitere la liceu 2023. Greșeala care trebuie evitată la completarea fișei de înscriere

De astăzi revine stresul cu admiterea la liceu. Au început înscrierile, iar elevii și părinții trebuie să fie foarte atenţi când îşi completează fişele. În caz contrar, ştim deja din alţi ani, riscă să rămână pe afară. Iar concurenţa pentru locurile bune este mai mare decat anul trecut.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 06.07.2023, 13:22

Vezi și

"Fișa de înscriere cu opțiuni e o nebunie, un stres real pentru elevii de clasa a opta și părinții lor, în acest zile. Justificat, de altfel. Începe așadar negocierea când completează aceste fișe și vorbim în primul rând despre prima opțiune - opțiunea mamei. Apoi vine opțiunea tatălui și apoi opțiunea pe care o are copilul, diferită, poate, de opțiunile părinților. Intervine și profesorul, sau dirigintele, care îi învață pe copii să completeze corect aceste fișe. Vorbim în primul rând despre regula principală: pe această listă cu opțiuni trebuie să existe suficiente opțiuni, vorbim de sute de căsuțe completate de elevii de clasa a opta, trebuie neapărat să aibă suficiente opțiuni ca să nu rateze un loc la liceu. Asta e prima regulă, pe care o recomandă și Ministerul Educației. Apoi să fiți realiști când completați aceste căsuțe. E bine să puneți câteva opțiuni peste media pe care o are copilul, dar neapărat opțiuni sub media de admitere din acest an. Media de admitere din anii trecuți este orientativă, bineînțeles, dar se așteaptă directorii de la liceele de top din Capitală ca mediile să crească în acest an. Deci concurență foarte mare în București, la elevii cu medii peste 9.50. Vă dau doar un singur exemplu, 54 de elevi din Capitală au media de admitere, media din gimnaziu sau materiile de examen 10. La ei se adaugă încă 60 cu media de admitere 10 și mai apoi toți elevii care vin din Ilfov și alte județe, care ar putea avea aceeași opțiune pe fișla cu opțiuni. Aveți grijă cum completați fișa și așteptați rezultatele finale, pe 19 iulie", a transmis reporterul Observator Mădălina Iacob.

Completarea fişei de înscriere la liceu pentru 2023

 În perioada  6 - 7 și 10 - 17 iulie 2023 se face completarea opţiunilor în fisele de înscriere la liceu de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părintii acestora, asistati de diriginţii claselor a VIII-a. Tot în această perioadă se completează şi fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt judeţ. Repartizarea computerizată a elevilor la liceu va avea loc pe 19 iulie 2023.

Absolvenţii clasei a VIII-a din promoţia 2023, dar şi cei din promoţiile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii noului an şcolar, se pot înscrie în învăţământul liceal la cursuri de zi. Înscrierea candidaţilor care doresc să participe la admiterea computerizată în alt judeţ se realizează la unitatea de învăţământ din care provin candidaţii, conform unei proceduri elaborate de Comisia naţională de admitere. Înscrierea în clasa a IX-a învăţământ liceal preuniversitar de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere.

Pe acelaşi subiect

Completarea corectă a fişei de înscriere la liceu pentru 2023

Înscrierea efectivă la liceu 2023 începe pe 6 iulie, aceasta fiind prima zi când elevii, asistaţi de părinţi şi diriginţi ar urma să înceapă să completeze fişele de înscriere la liceu. În intervalul 6-19 iulie 2023 există mai multe etape în care elevii trebuie să completeze şi să depună fişele de înscriere. De asemenea, există mai multe etape în care se fac verificări şi se corectează eventualele erori din baza de date.

În cele din urmă, pe 19 iulie 2023 se face repartizarea computerizată şi se comunică rezultatele, iar în perioada 20-25 iulie 2023 se depun dosarele de înscriere la şcolile la care elevii au fost repartizaţi.

Cum se completează fişa online

Autorităţile atrag atenţia că elevii care vor să completeze fişa de înscriere la şcoală, trebuie să se programeze telefonic sau prin e-mail. Fiecare elev ar urma să meargă la şcoală însoţit de cel puţin un părinte. Elevii au la dispoziţie şi posibilitatea de a completa online fişa de înscriere la liceu. Şcoala transmite fişa de înscriere în format electronic, iar elevul o completează în prezenţa a cel puţin unui părinte.

Acte necesare pentru înscrierea la liceu

După ce află la ce liceu a fost admis, un elev trebuie să adune mai multe documente într-un dosar şi să depună dosarul de înscriere la liceul respectiv, în perioada 20-25 iulie.

Dosarul pe care elevul trebuie să-l depună la liceu trebuie să cuprindă cerere de înscriere, carte de identitate, certificat de naştere, copii de pe actele de identitate ale părinţilor, adeverinţă cu notele şi media generală de la Evaluarea Naţională 2023 şi foaia matricolă pentru clasele V-VIII, foaie matricolă ce trebuie să includă şi calculul mediei generale.

Rezultatele repartizării la licee se afişează pe 19 iulie

  • 6 - 7 și 10 - 17 iulie 2023 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!
  • 6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023 - Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
  • 6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023 - Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
  • 17 iulie 2023 - Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în  aplicația informatică centralizată.
  • 17 iulie 2023 - Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.
  • 18 iulie 2023 - Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.
  • 18 iulie 2023 - Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.
  • 19 iulie 2023 - Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.
  • 20 – 25 iulie 2023 - Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
  • 25 iulie 2023 - Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
  • 26  -28 iulie 2023 - Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Gafă după gafă la înscrierea la liceu 

Gafă după gafă sau bâlbă după bâlbă la înscrierea la liceu din acest an, dar nu în lucrările elevilor ci în organizarea Ministerului Educației. După ce a publicat o listă greşită cu ierahia elevilor, aseară a apărut lista corectă, dar cu întârziere. O altă problemă ar fi şi diferenţele prea mari apărute între nota de la examen şi cea de după recorectare, unele chiar de 3 puncte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » Admitere la liceu 2023. Greșeala care trebuie evitată la completarea fișei de înscriere