Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Admitere la liceu 2023: cum se completează corect fişa de înscriere. Doar 50% dintre elevii cu media peste 5 vor prinde locuri într-un liceu teoretic

După Evaluarea Naţională 2023 începe loteria locurilor la liceu şi cum concurenţa de la colegiile de top din Capitală se anunţă a fi mai mare în acest an, completarea fişelor de înscriere este crucială pentru elevii de clasa a opta. Experţii calculează că doar 1 din 2 elevi cu media peste 5 va prinde loc la un liceu teoretic. Cel mai important sfat de la Ministerul Educaţiei - fiţi atenţi la poziţia din ierarhia judeţeană. 

de Mădălina Iacob

la 01.07.2023 , 20:02

"Madgearu sau Kretzulescu, profil economic. Am nevoie de nota 9, 9 şi un pic, şi cred că mă încadrez", spune un elev. "Dau la Spiru. O să scadă un pic mediile că nu mai e media din 5 - 8", crede un altul. "Vianu. Vreau la germană", mărturiseşte un elev. Dacă vor completa realist codurile pe fişa de înscriere, aceşti elevi au o şansă în plus să intre la liceul dorit. Fiecare liceu are un cod, iar primul lucru pe care trebuie să îl ia în calcul adolescenţii este poziţia pe care o ocupă în ierarhie. 

Admitere la liceu 2023. Cum se completează fişa de înscriere

"Opţiunile trebuie completate pe orizontală. Cea mai dorită opţiune o trecem în căsuţa 1, 213, a doua opţiune 452. Dacă în ierarhie este pe poziţia 2.000, atunci numărul de opţiuni trebuie să fie suficient de mare, astfel încât dacă ceilalţi dinantea lui au exact aceleaşi opţiuni, el nu va mai prinde loc", explică Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educaţiei. 

Vezi și

Aşadar, cu cât media este mai mică, numărul de opţiuni trebuie sa fie mai mare. Agloritmul îi repartizează pe elevi în funcţie de preferinţele lor. "A ajuns să spunem la poziţia 500 din listă. Dacă acolo este ocupat totul, trece la următoarea opţiune. Dacă e liber, îl repartizează şi merge la următorul copil, dacă e ocupat, merge mai departe. Nu trece la elevul N+1 până nu termină cu elevul N", adaugă Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educaţiei. 

Pe acelaşi subiect

Bătaie mare la liceele din Bucureşti

Bătălia cea mai mare va fi la colegiile din Bucureşti. "Peste.000 de elevi au dat examenul în Capitală în acest an, iar numărul de locuri din liceele teoretice este de 9.000, la care se adaugă liceele tehnologice şi şcolile profesionale. Atenţie, elevi şi părinţi, tot pe aceste locuri vor concura şi elevii care vin din judeţele limitrofe. Din Ilfov, Călăraşi sau Ialomiţa. Au fost peste 2.000 de copii anul trecut", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator. "Nu sunt atâtea locuri pe cât şi-ar dori părinţii. Doar 1 din 2 absolvenţi care are media peste 5 va putea ajunge într-un liceu", crede Daniela Vişoianu, expert în educaţie. 

Presiunea e uriaşă, aşa că părinţii trebuie să le fie alături copiilor. "Dacă e un copil care învaţă în mod normal, nu trebuie deloc împins de la spate, a interacţionat cu profesorii. Merită încurajat pentru unele dintre liceele care sunt considerate vârfuri ale educaţiei. Dacă este un copil care are discipline preferate, învaţă greu ce nu i se potriveşte, părinţii trebuie să ajusteze aşteptările şi să le combine cu apropierea de casă. Adolescenţa e o vârstă foarte complicată şi să trimiţi copilul doar de dragul unui profil la o oră de drum poate fi periculos", recomandă Daniela Vişoianu, expert în educaţie.

Când are loc repartizarea computerizată

Repartizarea computerizată va avea loc pe 19 iulie.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?
Observator » Educaţie » Admitere la liceu 2023: cum se completează corect fişa de înscriere. Doar 50% dintre elevii cu media peste 5 vor prinde locuri într-un liceu teoretic