Antena Meniu Search
x

Admitere liceu 2023. Ierarhia elevilor pe judeţe a fost publicată de ministerul Educaţiei

Admitere liceu 2023. Ministerul Educației a publicat pe site-ul admitere.edu.ro ierarhia la nivel judeţean/a municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2023 și vor să se înscrie la liceu. Completarea fişelor de înscriere începe joi, 6 iulie. 

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 19:23

Admitere liceu 2023
Admitere liceu 2023 - Hepta

Ierarhia elevilor după mediile de admitere a fost publicată miercuri de ministerul Educaţiei, pe site-ul admitere.edu.ro, aşa cum prevedea calendarul oficial. Conform calendarului admiterii în învăţământul liceal, după afişarea rezultatelor finale la evaluarea naţională, se afişează ierarhia judeţeană/la nivelul municipiului Bucureşti, în vederea admiterii la liceu.

Ierarhizarea candidaţilor se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obţinute la evaluarea naţională) şi, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:

  • nota obţinută la proba de limba şi literatura română, în cadrul evaluării naţionale
  • nota obţinută la proba de matematică, în cadrul evaluării naţionale
  • nota obţinută la proba de limba şi literatura maternă, dacă este cazul
  • media de absolvire a claselor V - VIII.

Admiterea la liceu 2023, un haos total

Pe acelaşi subiect

O bâlbă a ministerului Educaţiei a creat panică marţi printre elevi, după ce ierarhia pentru admiterea la liceu a fost publicată greşit. Listele au apărut mai devreme decât ar fi trebuit, dar, la scurt timp, au fost retrase.

Părinţii şi elevii au rămas uimiţi după ce au văzut că departajarea era făcută după media de absolvire a claselor V-VIII şi nu după notele obţinute la română şi matematică. După ce aceştia au sesizat că ierarhia este greşită pentru că nu s-a respectat ordinea criteriilor de departajare, Ministerul Educaţiei a decis să retragă documentul.

Reacţia ministerului Educaţiei privind publicarea greşită a ierarhiei cu o zi mai devreme

"Dat fiind că, marți, 4 iulie, s-au identificat neconcordanțe în aplicația informatică în ceea ce privește ordinea de aplicare a criteriilor de departajare stabilită prin Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal, Ministerul Educației a solicitat reprezentanților furnizorului de servicii informatice retragerea ierarhiei pentru verificarea corectitudinii aplicării criteriilor de departajare, respectiv remedierea erorilor și, ulterior, publicarea actualizată.

Precizăm că nu este afectată integritatea bazei de date și că situația a fost generată de o eroare a algoritmului pentru aplicarea ordinii criteriilor de departajare. De asemenea, menționăm că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților, în cadrul admiterii la liceu​", a transmis ministerul Educaţiei.

Înscrierea efectivă la liceu începe pe 6 iulie. Rezultatele, afişate pe 19 iulie 

Înscrierea efectivă la liceu 2023 începe pe 6 iulie, aceasta fiind prima zi când elevii, asistaţi de părinţi şi diriginţi ar urma să înceapă să completeze fişele de înscriere la liceu. În intervalul 6-19 iulie 2023 există mai multe etape în care elevii trebuie să completeze şi să depună fişele de înscriere. De asemenea, există mai multe etape în care se fac verificări şi se corectează eventualele erori din baza de date.

După ce s-a terminat perioada în care elevii au putut completa fișele de înscriere la liceu, repartizarea computerizată și comunicarea rezultatelor se va face pe 19 iulie 2023. Totodată, în această zi se vor afișa în unitățile de învățământ gimnazial listele cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București. 

În perioada 20-25 iulie 2023 se vor putea depune dosarele de înscriere la şcolile la care elevii au fost repartizaţi. Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere se va face pe 25 iulie. 

Acte necesare pentru înscrierea la liceu

După ce află la ce liceu a fost admis, un elev trebuie să adune mai multe documente într-un dosar şi să depună dosarul de înscriere la liceul respectiv, în perioada 20-25 iulie. 

Dosarul pe care elevul trebuie să-l depună la liceu trebuie să cuprindă cerere de înscriere, carte de identitate, certificat de naştere, copii de pe actele de identitate ale părinţilor, adeverinţă cu notele şi media generală de la Evaluarea Naţională 2023 şi foaia matricolă pentru clasele V-VIII, foaie matricolă ce trebuie să includă şi calculul mediei generale.

Calendarul complet al admiterii la liceu pentru 2023

  • 6 - 7 și 10 - 17 iulie 2023 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!

Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

NOTĂ: 1) Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024, completează opțiunile în perioada 14 – 17 iulie 2023.

2) Candidații, care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși, completează opțiunile în fișele de înscriere în perioada 15-16 iulie 2023.

  • 6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023 - Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
  • 6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023 - Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
  • 17 iulie 2023 - Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în  aplicația informatică centralizată.
  • Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni  originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.
  • 17 iulie 2023 - Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.
  • 18 iulie 2023 - Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.
  • 18 iulie 2023 - Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.
  • 19 iulie 2023 - Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.
  • Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.
  • 20 – 25 iulie 2023 - Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
  • 25 iulie 2023 - Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
  • 26-28 iulie 2023 - Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » Admitere liceu 2023. Ierarhia elevilor pe judeţe a fost publicată de ministerul Educaţiei