Antena Meniu Search
x

Curs valutar

ANOSR, amendamente la Legile Educaţiei: Forma actuală permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis Parlamentului mai multe amendamente la Legile Educaţiei, ei solicitând "clarificarea unor reglementări în domeniul eticii şi integrităţii academice". Astfel, forma actuală a legii permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat, în cazul unei teze de doctorat, în termen de 1 an de la obţinerea titlului de doctor, ceea ce ANOSR consideră inacceptabil.

de Redactia Observator

la 30.03.2023 , 10:13

ANOSR, amendamente la Legile Educaţiei: Forma actuală permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat ANOSR, amendamente la Legile Educaţiei: Forma actuală permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat - Shutterstock

"Având în vedere adoptarea proiectului Legii Învăţământului Superior de către Guvernul României, ANOSR lansează astăzi public amendamentele la forma actuală a acestuia, transmiţându-le, totodată, senatorilor şi deputaţilor din toate partidele politice din Parlamentul României, şi solicită acestora integrarea propunerilor studenţilor în forma finală a legii. ANOSR consideră că proiectul aduce anumite măsuri benefice pentru studenţi, însă susţine că acesta poate fi îmbunătăţit în vederea consolidării unui învăţământ superior de calitate", transmite organizaţia într-un comunicat oficial. 

ANOSR salută integrarea în proiectul legii, astfel cum acesta a fost adoptat în Guvern, a următoarelor propuneri ale federaţiei:

  • creșterea cuantumului burselor și corelarea alocației bugetare cu salariul minim pe economie;
  • creșterea reducerii acordate la transportul feroviar la 90%;
  • eliminarea posibilității renunțării unilaterale la titlul de doctor;
  • creșterea ponderii studenților în comisiile de etică și asigurare a calității la 25%;
  • includerea studenților în organismele funcționale care exercită atribuții între ședințele Consiliului facultății, Senatului sau Consiliului de administrație, constituite la nivelul universităților;
  • acordarea dreptului organizațiilor studențești de a beneficia gratuit de spații pentru sediile sociale;
  • obligativitatea asigurării accesului la internet wi-fi în întreg spațiul universitar;
  • publicarea CV-urilor tuturor cadrelor didactice și de cercetare, titulare și asociate, pe website-urile universităților.
Articolul continuă după reclamă

ANOSR susţine integrarea în forma finală a legii a tuturor amendamentelor formulate, însă accentuează importanţa câtorva propuneri ce vizează buna guvernanţă în universităţi, asigurarea unui învăţământ superior incluziv şi etica şi integritatea academică.

Pe acelaşi subiect

ANOSR susţine limitarea mandatelor rectorilor instituţiilor de învăţământ superior

Astfel, legat de buna guvernanţă în universităţi, ANOSR susţine limitarea mandatelor rectorilor instituţiilor de învăţământ superior la maximum 8 ani şi maximum 2 mandate.

"ANOSR îşi menţine punctul de vedere exprimat încă din anul 2011 privind nevoia de a asigura un climat democratic în mediul universitar prin limitarea mandatelor rectorilor. De asemenea, faţă de presupusa retroactivitate a legii, ANOSR atrage atenţia asupra faptului că aceasta este o temă falsă, legiuitorul având dreptul să includă în calculul limitei maxime a funcţiilor de conducere perioadele anterioare adoptării legii, chiar şi în ipoteza, pe care ANOSR nu o susţine, a creşterii duratei acestora", precizează Asociaţia. 

ANOSR militează pentru respectarea proporţiei de implicare a studenţilor în procent de 25% şi în alegerea rectorilor, în componenţa consiliilor de administraţie, a consiliilor şcolilor doctorale şi a comisiilor consultative ale Ministerului Educaţiei, transparentizarea activităţii instituţiilor de învăţământ superior prin publicarea obligatorie, pe site-urile proprii, a tuturor hotărârilor organelor de conducere, reglementarea incompatibilităţilor între funcţiile publice politice şi funcţiile de conducere din mediul universitar.

Referitor la asigurarea unui învăţământ superior incluziv, ANOSR propune menţinerea taxelor de şcolarizare nemodificate pe toată durata normală a unui ciclu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi şi subvenţie specifică alocată de la bugetul de stat pentru serviciile de consiliere a studenţilor.

Se solicită clarificări în privinţa eticii şi integrităţii academice

În privinţa eticii şi integrităţii academice, ANOSR solicită "clarificarea unor reglementări în domeniul eticii şi integrităţii academice". 

"Aşa cum am arătat anterior, forma actuală a legii permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat, în cazul unei teze de doctorat, în termen de 1 an de la obţinerea titlului de doctor, ceea ce ANOSR consideră inacceptabil", precizează Asociaţia Studenţilor. 

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este prima federaţie naţională studenţească, non-guvernamentală şi non-partizană care, de peste 23 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenţilor din România, apărarea şi promovarea drepturilor şi obligaţiilor acestora, cât şi stimularea participării lor la actul educaţional şi la viaţa socială, economică şi culturală.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Educaţie » ANOSR, amendamente la Legile Educaţiei: Forma actuală permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat