Antena Meniu Search
x

Anul şcolar 2022-2023. Schimbările anunţate pentru toamnă, inspirate de practicile din 24 de ţări europene

Structura noului an şcolar 2022-2023 este inspirată de modelul folosit în alte 24 de state europene. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că modificarea adusă în România respectă principiile pedagogiei moderne.

de Redactia Observator

la 21.04.2022, 14:12

Elev în prima zi de şcoală, cu un buchet de flori pe bancă
Anul şcolar 2022-2023. Schimbările anunţate pentru toamnă, inspirate de practicile din 24 de ţări europene - Shutterstock

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la Alba Iulia, că structura noului an şcolar 2022-2023, cu cinci perioade de învăţare şi cinci perioade de vacanţă, se practică deja în 24 de state europene şi a menţionat că modificarea adusă în România respectă principiile pedagogiei moderne.

Ministrul a precizat că singura schimbare în structura anului şcolar se referă la elevii din ciclurile gimnazial şi liceal, deoarece preşcolarii şi copiii din învăţământul primar urmează deja cinci perioade de învăţare, alternate cu cinci perioade de vacanţă. Modificarea constând în vacanţa din toamnă care era prevăzută pentru cliclul primar şi care a fost acum extinsă pentru toată lumea.

"Aş vrea să vă precizez, încă o dată, că de foarte mult timp, în România, pentru preşcolari şi pentru învăţământul primar au existat cinci perioade de învăţare, care sunt separate de cinci vacanţe. Deci, nu există absolut nicio schimbare.

Schimbarea intervine pentru învăţământul gimnazial şi liceal, care aveau până acum patru perioade de învăţare şi patru vacanţe, iar acum vor avea, în anul şcolar 2022-2023, o săptămână de vacanţă la finele lunii octombrie. Deci, vor avea cinci module de învăţare, cu o durată de şase-opt săptămâni, care corespund recomandărilor pedagogiei moderne, care să alterneze cu perioade de repaus, de vacanţă", a spus ministrul Educaţiei.

Pe acelaşi subiect

Cine stabileşte, de fapt, vacanţa suplimentară din luna februarie

În ceea ce priveşte vacanţa suplimentară din luna februarie, aceasta va fi stabilită de inspectoratul şcolar în urma consultării cu elevii, profesorii şi părinţii.

"O altă schimbare, o noutate, cerută de mediul socio-economic, şi pe care am agreat-o, am susţinut-o şi face parte din structura anului şcolar, este aceea a unei vacanţe mobile în luna februarie.

În funcţie de judeţ, fiecare inspectorat şcolar judeţean, prin consultarea cu elevii, profesorii şi părinţii, va decide dacă vacanţa din luna februarie va fi poziţionată în a doua săptămână a lunii, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie.

Deci, lăsăm libertatea de alegere, având la final un efect de uniformizare a presiunii - dacă vreţi, pe cei care oferă oportunităţi pentru sporturi de iarnă, pe reţeaua hotelieră, (...) având numai şi numai avantaje", a punctat Sorin Cîmpeanu.

Structura noului an şcolar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial

Noua structură a anului şcolar 2022-2023 a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, elevii vor avea module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte, potrivit declarațiilor de presă susținute la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat o nouă structură a anului școlar 2022-2023. Semestrele vor fi înlocuite cu cinci module de învăţare, iar tezele cu două evaluări naţionale la începutul şi finalul anului şcolar.

Primul modul din septembrie-octombrie se va încheia cu o vacanţă de toamnă. Al doilea se va derula până la vacanţa de Crăciun, care va avea trei săptămâni. O vacanţă în plus apare şi în luna feburarie. Modulele trei şi patru se vor desfăşura până în aprilie, şi ultima secţiune de cursuri, după sărbătorile pascale, va dura până la vacanţa de vară.

Structura Anului Şcolar 2022 - 2023

  • 5 septembrie - 21 octombrie - MODULUL 1
  • 22 octombrie - 30 octombrie - vacanţă de toamnă
  • 31 octombrie - 22 decembrie - MODULUL 2
  • 23 decembrie - 8 ianuarie - vacanţă de Crăciun
  • 9 ianuarie - 7 aprilie - MODULELE 3 şi 4 (cu o săptămână de vacanţă între 6 şi 24 februarie, la alegerea fiecărui inspectorat)
  • 8 aprilie - 23 aprilie - vacanţa de Paşte
  • 24 aprilie - 16 iunie - MODULUL 5

În ziua de 5 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri, se arată în ordin.

Programul naţional "Şcoala altfel" şi Programul "Săptămâna verde" se desfăşoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Anul şcolar 2022-2023. Schimbările anunţate pentru toamnă, inspirate de practicile din 24 de ţări europene