Antena Meniu Search
x

Anul şcolar 2022-2023. Sorin Cîmpeanu a confirmat câte note vor primi elevii în funcţie de materie şi cum se calculează mediile

Sorin Cîmpeanu a anunţat că Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial. Observator obţinuse vineri un draft la ROFUIP din care reieşea modul în care vor fi calculate mediile elevilor în Anul şcolar 2022-2023, iar ministrul Educaţiei a confirmat azi formula de calcul

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 30.05.2022, 13:55

Vezi și

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial, principalele modificări fiind că se renunţă la mediile semestriale şi la teze, urmând a exista o singură medie generală la finalul anului.

La acest moment este în curs de finalizare întâlnirea Comisiei pentru Dialog Social (...) pentru a se definitiva Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, astfel încât mâine aceste modificări să îmbrace forma unui ordin de ministru şi să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial”, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă.  

Acesta a precizat şi care sunt principalele noutăţi pe care le va aduce anul şcolar viitor: ”Se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor. Va fi o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”.  

Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, va fi stabilit de cadrul didactic în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La orice disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. "Numărul minim de note trebuie să fie N+3, unde N este numărul de ore alocate săptămânal pentru materia respectivă", a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Pe acelaşi subiect

Cum se calculează mediile în anul şcolar 2022-2023

La fiecare disciplină de studiu sau modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de acest nou regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.

Proiectul are în vedere şi situaţiile în care unii elevi vor ajunge să dea corigenţa. Astfel, elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cu cel puţin un calificativ sau o notă în plus faţă de numărul de calificative/note prevăzut pentru ceilalţi elevi, ultima  notă fiind acordată, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.

La clasele I - IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu. Pentru aceste clase, calificativul pe disciplină/se stabileşte astfel: se aleg două calificative cu frecvenţa cea mai mare. Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin trunchiere, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele şi de la purtare.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, acest nou sistem de notare este menit să ia de pe umerii elevilor presiunea notelor. "Nu ar trebui să alergăm după note, ci se pot face evaluări inclusiv prin calificative, prin proiecte în echipă, bine, foarte bine, pentru că elevii să poată învața împreună", a declarat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Oficialii români spun că este sistem este folosit cu succes în 24 de ţări europene, dar părinţii sunt de părere că toate aceste schimbări se fac prea din scurt şi îi vor bulversa pe copii.

Anul şcolar viitor va începe mai devreme, pe 5 septembrie, iar semestrele vor fi înlocuite cu cinci module, alternate cu cinci vacanţe. Vacanţa din luna februarie, însă, nu are deocamdată o dată fixă. "Data de 30 de mai este data limită până la care am cerut tuturor inspectoratelor judeţene să decidă prin consultare cu parinti si elevi care va fi vacanţa din luna februarie, a doua săptămână, a treia săptămână sau a patra săptămână", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Educatie » Anul şcolar 2022-2023. Sorin Cîmpeanu a confirmat câte note vor primi elevii în funcţie de materie şi cum se calculează mediile