Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O tânără din România a creat o aplicație care controlează roboți aerieni cu puterea gândului. Bianca Ghinoiu, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu

Bianca Ghinoiu este o tânără cercetătoare româncă, recent înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Ea adus o contribuție remarcabilă unui domeniu în care se investesc resurse uriașe la nivel global - robotica - dezvoltând o aplicație care permite controlul roboților aerieni utilizând electroencefalograme (EEG). Această tehnologie inovatoare deschide noi orizonturi în domeniul mecatronicii și al interacțiunii om-mașină.

de Redactia Observator

la 02.08.2024 , 14:19

Bianca Ghinoiu are 26 de ani și a crescut cu visul de a deveni inginer.

„Povestea își are rădăcinile în copilăria mea când toată lumea din jur avea de adus numai critică României și laudă muncii „în afară”. Încă de atunci s-a creat o dorință în sufletul meu, aș putea spune poate chiar primul meu vis, să mă realizez în România, țara mea natală. Astfel am ajuns să fiu primul inginer din familia mea”, mărturisește Bianca Ghinoiu.

După absolvirea unui program de masterat în Inteligență Artificială, a continuat să-și urmeze pasiunea pentru tehnologie și este acum doctorandă la Institutul de Mecanica Solidelor al Academiei Române. Aici, desfășoară activități de cercetare de vârf în domenii precum Ingineria Mecanică, Robotică și Mecatronică.

Articolul continuă după reclamă

Anul acesta Bianca a avut oportunitatea de a participa la un proiect internațional în China, unde a prezentat aplicația pe care ea a dezvoltat-o: „Controlul Roboților Aerieni utilizând Electroencefalograme”. Această aplicație inovatoare permite utilizatorilor să controleze mișcările roboților aerieni prin intermediul semnalelor EEG captate de la creier. Prin simpla concentrare și gândire, utilizatorii pot dirija drone sau alte dispozitive aeriene fără a folosi mâinile sau alte dispozitive de control tradiționale.

„A fost una dintre cele mai complexe experiențe din viața mea, și am fost apreciată”, susține tânăra cercetătoare.

Reușita tinerei românce este cu atât mai remarcabilă cu cât domeniul ei de cercetare și activitate se află în avangarda uneia dintre cele mai fierbinți preocupări ale comunității științifice internaționale.

La nivel global, cercetările în domeniul roboticii și mecatronicii au avansat semnificativ în ultimele decenii. Roboții nu mai sunt doar mașini programate să execute sarcini repetitive; ei devin tot mai sofisticați și capabili să interacționeze cu mediul și cu oamenii. Colaborarea om-robot este un concept cheie, care combină abilitățile umane cu eficiența și precizia mașinilor. Astfel, roboții pot asista oamenii în producție, scutindu-i de anumite operațiuni și facilitând automatizarea. De asemenea, roboții colaborativi (coboți) sunt programabili intuitiv și pot prelua sarcini diverse, fie în colaborare cu oamenii, fie independent.

O altă direcție importantă de cercetare este dezvoltarea interfețelor om-robot. Acestea permit o comunicare mai naturală și eficientă între oameni și roboți. De exemplu, cercetările în domeniul controlului roboților cu puterea gândului explorează posibilitatea de a utiliza semnale EEG (captate de la creier) pentru a controla mișcările roboților. Această tehnologie inovatoare deschide noi orizonturi în domeniul mecatronicii și al interacțiunii om-mașină. Importanța acestor cercetări constă în potențialul lor de a îmbunătăți calitatea vieții, de a spori eficiența producției și de a oferi soluții inovatoare pentru diverse domenii, de la medicină și asistență la producție și explorarea spațială

În acest context, Bianca Ghinoiu reușește să producă invoații valoroase, alegând să rămână și să lucreze în România, lucru de care este mândră și pe care îl consideră firesc.

Am ajuns la concluzia că având puțin entuziasm, multă determinare și pasiune, nimic nu ne stă în cale să fim ”de succes” în România, a declarat Bianca Ghinoiu.

Un gest firesc al acestei mentalități a fost înscrierea Biancăi Ghinoiu în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, o campanie care caută tocmai să identifice și să susțină poveștile de succes ale tinerilor excepționali ai acestei țări. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României îi sprijină pe acești tineri, oferindu-le platforma și resursele necesare pentru a-și împlini potențialul, iar  Bianca Ghinoiu ne arată că succesul nu cunoaște limite atunci când există pasiune și dorință de a excela.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Educaţie » O tânără din România a creat o aplicație care controlează roboți aerieni cu puterea gândului. Bianca Ghinoiu, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu