Antena Meniu Search
x

BAC 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română are loc astăzi pentru elevii care nu şi le pot echivala

Absolvenţii de liceu care nu îşi pot echivala probele de competenţă la Bacalaureat 2023, susţin astăzi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, citat de Edupedu.ro. Reamintim că în cadrul sesiunii de Bacalaureat 2023, probele de competențe în limba română, de competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională și de competențe digitale (TIC) vor fi echivalate cu mediile obținute în liceu de candidații la BAC 2023, potrivit metodologiei publicate în Monitorul Oficial, în urma grevei de trei săptămâni a profesorilor

de Redactia Observator

la 14.06.2023, 09:10

Elevii au revenit la şcoală, marţi, după greva de trei săptămâni a profesorilor. La sfârşitul acestei săptămâni vor intra în vacanţă, iar cei din clasele terminale vor susţine examenele naţionale. Probele de competenţe orale se vor echivala cu mediile din liceu începând de miercuri pentru elevii de clasa a douăsprezecea.

Pentru cei care nu pot ajunge pentru că vin din străinătate, de exemplu, probele se vor organiza miercuri, fizic, la şcoală. Examenele scrise încep în dată de 26 iunie. Primii sunt elevii de clasa a opta, care dau Evaluarea Naţională pe 19 şi 21 iunie. 

„Pentru buna desfășurare a acestor probe, inspectoratele școlare trebuie să activeze în aplicația AUSI, în conformitate cu Procedura de lucru CNEE nr. 421/18.02.2020, pentru utilizarea aplicației AUSI (administrare utilizatori-școli și inspectorate), centrele de examen în care se susțin probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale pentru candidații care sunt în imposibilitatea de a-și echivala nivelurile de competență cu mediile din liceu”, se arată în informarea Ministerului Educației.

 
Pe acelaşi subiect

Înscrierea pentru Bacalaureat 2023, prelungită 

"Aşa cum ştiţi, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situaţiilor şcolare pentru clasa a VIII-a şi pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral şi frecvenţă redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Practic, în acest moment, toate clasele, toţi elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situaţia şcolară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat şi pentru Evaluarea Naţională se vor prelungi până pe 16 iunie", a spus Deca.

Calendar BAC 2023, sesiunea iunie - iulie 2023

  • 29 mai – 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 16 iunie 2023: termen limită pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • Echivalarea competențelor de comunicare în limba română și cele într-o limbă străină, plus competențele digitale conform procedurii stabilite de Ministerul Educației.
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Ce probe se dau la BAC 2023

Elevii vor susține trei probe de evaluare a competențelor și trei probe scrise, două din ele în funcție de profilul și specializarea urmate în liceu. Elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține și o probă la Limba maternă.

Indiferent de profilul și speicalizarea urmate în liceu, toți absolvenții vor susține prima proba scrisă la Limba și literatura română.

A doua probă, cea obligatorie a profilului este Matematică pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic (mai puțin specializarea Învățătoare-educatoare) și Teologic. 

Pentru a treia probă, candidații vor avea de ales o disciplină dintre: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Economie, Geografie, Logică și argumentare, Sociologie, Filosofie și Psihologie.

Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare. Modele de subiecte pentru Bac 2023 au fost deja publicate de Ministerul Educației.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » BAC 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română are loc astăzi pentru elevii care nu şi le pot echivala