Antena Meniu Search
x

Video Francisc Doboş s-a încurcat în explicaţii, întrebat de ce vrea eliminarea sintagmei "orientare sexuală" şi cum ar arăta o probă de religie la BAC. "Eu mă opresc aici"

Noua Lege a Educaţiei a intrat sub lupa cultelor religioase. Sub bagheta Bisericii Ortodoxe Române, 13 culte au solicitat ca Religia să fie introdusă pe lista materiilor opţionale la examenul de Bacalaureat

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 16.03.2023, 12:03

Vezi și

Cultele religioase au şi o mare nemulţumire: în document nu trebuie să mai apară sintagma "orientare sexuală". De asemenea, diversitatea nu ar mai trebui să fie definită în proiectul Legii Educaţiei, iar profesorii să nu o promoveze. Cultele religioase au o problemă şi cu ideologia de gen. În opinia BOR,  nu ar trebui pomenită în şcoli pentru că "este o deviaţie psiho-somatică". Feţele bisericeşti sunt de părere că transgenderii sunt în totală antiteză cu logica, biologia şi antropologia, dar, mai ales, cu ordinea firii. Desigur, preoţii au o problemă şi cu explicarea, în şcoală, a orientarii sexuale. Biserica Ortodoxă consideră că formele de sexualitate minoritare prezentate ca fireşti sunt abuzive şi nocive.

Pe scurt, reprezentanţii celor 13 culte religioase recunoscute la noi în ţară militează pentru familia tradiţională si vor ca membrii comunităţii LGBTQ sa nu mai fie protejati de discriminare. Asta în condiţiile în care Papa Francisc afirma, la finalul lunii ianuarie, că homosexualitatea nu este o infracţiune, iar Dumnezeu îi iubeşte pe toţi copiii săi, indiferent de orientarea lor sexuală, in timp ce intr-un interviu din 2014 din LA NACION puncta că "trebuie să găsim o cale să ajutăm mamele şi taţii să fie alături de fiii şi fiicele lor LGBT". Poziţia Bisericii Ortodoxe a fost mereu, ce-i drept, de condamnare.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au declinat invitaţiile insistente ale Observator de a sta de vorbă despre subiect. Marius Pancu a discutat însă cu reprezentantul cultului catolic, părintele Francisc Doboş.

Interviul cu Francisc Doboş despre subiect

Marius Pancu: "Cu ce vă deranjează sintagma 'orientarea sexuală'?"

Francisc Doboş: "Pe mine nu mă deranjează, reflectă doar învăţătura Bisericii. Nu inventăm nimic, chiar ieri am avut în Evanghelii cuvintele Mântuitorului. Orice precizare de acest fel nu face decât să pună în valoare învăţătura de secole a Bisericii. Evident că este toată referirea la ceea ce ar însemna o ideologie pe lângă o teologie."

Marius Pancu: "Cum mai exact? Nu înţeleg cum ar pune în şcoală, în discuţie, învăţătura Religiei şi de ce ar fi relevant pentru sistemule educaţional, care are multe alte materii?"

Francisc Doboş: "Nu are legătură cu pericolul pe care îl pune în învăţătura religiei. Toate cultele, deci toate, să fie foarte clar, toţi cei care cred în Dumnezeu scot în evidenţă acest aspect care ţine de morala creştină. Există o tendinţă la nivel mondial de colonizare ideologică. Asta nu ne împiedică să nu recunoaştem ceea ce este diversitate."

Marius Pancu: "Articolul respectiv din Legea Educaţiei spune asa: 'În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar, sunt interzise discriminările pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare'. Vă rog să îmi răspundeţi unde vedeţi propaganda, când este vorba doar de interzicerea discriminării?"

Francisc Doboş: "Nu avem nicio problemă... tocmai că suntem de acord ca nimeni să nu fie discriminat, nici cei care cred şi cred altfel."

Marius Pancu: "Şi atunci de ce aţi cerut eliminarea sintagmei de orientare sexuală din articol?"

Francisc Doboş: "Aici este vorba de tot ceea ce ţine, la nivel binecunoscut mondial şi european, de tot ceea ce înseamnă ideologia de gen."

Marius Pancu: "Cu ce diferă discriminarea religioasă faţă de discriminarea referitoare la orientare sexuală?"

Francisc Doboş: "Pentru că devine o discriminare şi faţă de cei care nu acceptă această ideologie. Creştinii, marea lor majoritate."

Marius Pancu: "Deci e în regulă ca un copil care se identifică deja ca având altă orientare discriminare sexuală să fie discriminat, dar nu este în regulă ca un catolic de pildă să fie discriminat într-o şcoală majoritar ortodoxă."

Francisc Doboș: "Nu este în regulă... Nimeni nu trebuie să fie discriminat."

Marius Pancu: "Bun. Și-atunci de ce nu lăsăm articolul așa cum e?"

Francisc Doboș: "Lucrurile sunt foarte clare referitor la solicitarea cultelor."

Marius Pancu: "Pentru mine, nu."

Francisc Doboș: "Este foarte clar și nimeni nu vrea să discrimineze pe nimeni. Dimpotrivă. Dacă este vorba de discriminare, de ce să fie acea precizare ca doar anumite categorii să nu fie discriminate? Dar, eu știu, marea majoritate de ce să fie discriminată?"

Marius Pancu: "Cum e discriminată marea majoritate dacă ea crede și gândește altfel? Heterosexualitatea e tot o orientare sexuală. Deci, se circumscrie acestei noțiuni mai largi pe care o avem deja în textul legii."

Francisc Doboș: "Există toate aceste presiuni la nivel social, nu vreau să intru în această dezbatere, nu mă privește, dar mă privește ceea ce crede biserica de secole. Și nu pot să fac rabat la învățătura morală a bisericii, dincolo de modele ideologice."

Marius Pancu: "Am înțeles. Nu înțeleg, totuși, de ce un cult religios, 13 culte religioase, mai exact, în România, vor ca din definiția discriminării la școală să dispară orientarea sexuală, când în România există o lege din anul 2000 care interzice discriminarea pe criterii sexuale. Există și legile europene, o Cartă Europeană a Drepturilor Omului care, de asemenea, interzice discriminarea în funcție de orientare sexuală. Deci, de ce Biserica, că e ea catolică sau ortodoxă, vine acum și vrea eliminarea asta din școală, pentru ca mai apoi copiii să ajungă adulți în societate, fiind protejați de o altă lege? Ce urmăriți, de fapt?"

Francisc Doboș: "De fapt, ați început cu sfârșitul. Că nu asta era tema scrisorii transmisă de către cultele religioase din România. Ci Bacalaureatul. De ce ați început cu tema aceasta? Să mă întrebați? Când problema referitoare e la Bacalaureat."

Marius Pancu: "Adică la ce vă referiți dumnneavoastră? La religie în școli. Pentru că ați semnat și acest aspect. Nu vă asumați acest aspect? A fost pus în scrisoare doar de BOR și ați semnat dumneavoastră ca să aveți alte concesii în alte planuri? Putem să discutăm și despre asta, dacă asta e tema."

Francisc Doboș: "Poate să fie tendențioasă afirmația dumneavoastră.

Marius Pancu: "Eu vă întreb. A fost impusă de BOR?"

Francisc Doboș: "Este o întrebare tendențioasă."

Marius Pancu: "E cu da sau nu. A fost impusă de BOR și Biserica Catolică s-a raliat?"

Francisc Doboș: "Nu există așa ceva."

Marius Pancu: "Bun. Explicați-mi în felul următor, atunci, ca să ducem mai departe discuția, pentru că nu reușesc să înțeleg, totuși, de ce orientarea sexuală ar trebui discriminată în școli."

Francisc Doboș: "Eu mă opresc aici, pentru că dacă voiam să discut... Nu era tema asta. Cei din regie nu m-au invitat să discut despre orientare sexuală* și nu vreau să discut despre orientarea sexuală, ci despre materia religiei în școli. La Bacalaureat. Și atât. Dacă aveți vreo întrebare..."

Marius Pancu: "OK. De ce insistați cu religia în școli? Explicați-mi și despre asta."

Francisc Doboș: "Iarăși, numai întrebări tendențioase."

Marius Pancu: "Este o întrebare şi întrebările pot fi combătute prin răspunsuri, domnule Doboş."

Francisc Doboş: "Vă răspund. Toată societatea occidentală a crescut pe baza religiei și a creștinismului. Doar dacă este să vizitați orice oraș din Europa sau multe alte orașe din lume fac referire la creștinism, adică la religie. Este firesc ca religia să existe în școli. Este o învățătură. Nu o doctrină. Nu un catehism. Ca să înțelegem în ce lume am crescut și în ce lume trăim. Și este opțional, fără să existe o obligativitate."

Marius Pancu: "Cum se va face evaluarea la Bacalaureat? Se vor viza doar aspectele de istorie a catolicismului - pentru că vorbesc cu dumneavoastră, ca reprezentant al Bisericii Catolice - sau se va merge pe o dogmă mai intim asimilată?"

Francisc Doboș:"Este imprecis termenul de dogmă în acest discurs, pentru că dogma ține de ceea ce avem noi la biserică. Nu la școală. Noi îi învățăm pe oameni, asta încercăm, să-i învățăm o cultură creștină. Nu dogmele. Ele se învață la catehism și în biserică."

Marius Pancu: "Deci, la școală, în mod concret, ce s-ar evalua? Dați-mi un exemplu de evaluare la Bacalaureat."

Francisc Doboș: "Eu îmi doresc ca orice ortodox să cunoască mai multe despre catolici. Și orice catolic să cunoască mai multe despre toată tradiția, despre toată bogăția culturală și spirituală a oricărei alte biserici. Pentru a nu ne devora în spațiul public. Dimpotrivă, pentru a ne uni în căutarea aceluiași Dumnezeu."

Marius Pancu: "Sunt complet de acord. Dar ajutați-mă să înțeleg cum ar arăta o probă la Bacalaureat. Dacă putem să ne imaginăm. Trei exemple de exerciții la Bacalaureat pe care le-ar avea de rezolvat un elev. La materia religie."

Francisc Doboș: "Folosește la ceva să facem un astfel de exercițiu?"

Marius Pancu: "Folosește la dezbaterea publică, domnule Doboș, ca să înțelegem, mai departe, de ce ne dorim asta. Dacă nu avem capătul segmentului în vizor nu vom ști despre ce discutăm."

Francisc Doboș: "Eu am făcut un liceu vocațional. Adică am făcut seminar teologic. Și nu am avut, la momentul respectiv, opțiunea ca la Bacalaureat să pot opta pentru o disciplină religioasă. Și mi-aș fi dorit lucrul acesta."

*Deşi Francisc Doboş a susţinut că nu era pregătit pentru un astfel de interviu, invitaţia transmisă de Observator părintelui a fost următoarea: "Vă invit să discutăm despre opinia bisericii faţă de noile proiecte de Lege ale Educaţiei." Scrisoarea cultelor cuprinde toate aceste referiri care au fost discutate: "Eliminarea articolului 2 alin. 1. b) – definirea „diversității”, a articolului 224, litera e) – obligația de a promova diversitatea în școală – și a sintagmei referitoare la 'orientarea sexuală' din articolul 11 alin. 1. din proiectul legii învățământului preuniversitar, conform principiului independenței față de orice formă de ideologie".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Francisc Doboş s-a încurcat în explicaţii, întrebat de ce vrea eliminarea sintagmei "orientare sexuală" şi cum ar arăta o probă de religie la BAC. "Eu mă opresc aici"