Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Burse şcolare în 2024-2025. Ce schimbări apar. Tipuri de burse pe care le pot solicita elevii

Anul şcolar 2024-2025, care stă să înceapă, vine cu câteva modificări importante, inclusiv în ceea ce priveşte acordarea de burse elevilor, una dintre noutăţi fiind acordarea de burse de rezilienţă.

de Redactia Observator

la 04.09.2024 , 13:20

Elevii din România pot primi numeroase burse în anul şcolar 2024-2025
Elevii din România pot primi numeroase burse în anul şcolar 2024-2025 - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Milioane de elevi din întreaga ţară se pregătesc să înceapă un nou an şcolar şi, după cum ne-am obişnuit, noul an şcolar vine cu numeroase modificări, în funcţie de condiţiile în care învaţă elevii, numărul de elevi dintr-o clasă, program şi aşa mai departe.

Misiunea elevilor este din ce în ce mai dificilă, ei fiind obligaţi să adapteze, în mod constant, la noi cerinţe şi situaţii, însă autorităţile caută să-i motiveze cu tot felul de burse.

Bursa de rezilienţă, noutate în anul şcolar 2024-2025

Articolul continuă după reclamă

Pentru anul şcolar 2024-2025, autorităţile au decis să înfiinţeze aşa-numita bursă de rezilienţă, care poate fi un fel de bursă de merit, dar care se adresează inclusiv elevilor cu afecţiuni oncologice şi/ sau cronice.

Pe acelaşi subiect

Bursa de rezilienţă este în valoare de 300 de lei pe lună şi se adrează elevilor cu rezultate bune la învăţătură în anul şcolar anterior, dar nu mai mult de 30% dintre elevii dintr-o clasă şi care să fi avut media anuală de cel puţin 7.

Ce burse mai pot primi elevii în acest an şcolar 

Pe lângă aşa-numitele burse de rezilienţă, elevii mai pot primi şi alte burse în anul şcolar 2024-2025, în funcţie de rezultatele la învăţătură, de mediul din care provin şi aşa mai departe.

Vorbim despre eforturi timide ale autorităţilor pentru a combate abandonul şcolar, capitol la care România, din păcate, pare să fie campioană în condiţiile în care mii de elevi se pierd, în mod constant, pe drum.

Bursa de excelenţă olimpică I

COnform legislaţiei în vigoare, bursa de excelenţă olimpică I se acordă elevilor care obţin distincţii, respectiv premiile I, II, III şi menţiune, la olimpiadele şcolare internaţionale, respectiv campionatele sportive şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul  Educaţiei şi la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. 

Bursele de excelenţă olimpică I se plătesc lunar elevilor de gimnaziu şi liceu, pe întreaga durată a anului şcolar următor obţinerii distincţiei. Prin excepţie, elevii care obţin distincţii şi premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an şcolar;

Bursa de excelenţă olimpică II

Situaţia este oarecum asemănătoare în ceea ce priveşte bursa de excelenţă olimpică II, doar că aceasta ar fi, în mod evident, mai mică, din punctul de vedere al valorii şi se acordă elevilor care obţin distincţii, respectiv premiile I, II şi III la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei. 

Bursele de excelenţă olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu şi liceu, pe întreaga durată a anului şcolar următor obţinerii distincţiei. Ca şi în cazul burselor de excelenţă olimpică I, putem spune că, prin excepţie, elevii care obţin distincţii şi premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an şcolar.

Bursa de merit

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu condiţia ca media generală să nu fie mai mică de 9,50. Totuşi, dacă nu avem un număr suficient de elevi cu media de minim 9,50 şi care să acopere procentul de 30% din clasă, atunci lista de elevi care primesc bursă de merit se poate extinde.

Valoarea bursei de merit se stabileşte printr-o formulă care să cuprindă cuantumul minim al bursei, număr de zile lucrătoare, număr de zile de vacanţă din luna respectivă, dar valoarea minimă nu poate fi mai mică de 450 de lei.

Bursa socială

Bursele sociale se acordă, în general, elevilor care provin din medii defavorizate, dar care au rezultate bune la învăţătură şi, mai ales, nu depăşesc un anumit număr de absenţe. Vorbim, în principiu, de elevi care provin din familii cu venituri mici, de elevi care au un părinte sau ambii părinţi decedaţi ori elevi care provin din familii monoparentale cu un venit scăzut.

Şi în cazul burselor sociale valoarea se stabileşte printr-o formulă de calcul care să cuprindă cuantumul minim al bursei, numărul de zile lucrătoare, numărul de zile de vacanţă din luna respectivă, dar valoarea minimă nu poate fi mai mică de 300 de lei.

Bursa tehnologică

Ultima, dar nu cea din urmă, este bursa tehnologică, bursă care, până de curând, purta denumirea de bursă profesională. Bursa tehnologică nu poate fi mai mică de 300 de lei şi se acordă în special elevilor din învăţământul tehnologic.

Bursa tehnologică poate fi cumulată cu alte burse, precum bursa socială, de exemplu, şi poate fi retrasă dacă media elevului scade sub 7 sau dacă elevul comite abateri disciplinare grave.

Bursa pentru mame minore

Cum indică şi denumirea, aceste burse se adresează elevelor care au sub 18 ani şi ajung să aibă copil, iar valoarea minimă a bursei pentru o mamă minoră nu poate fi mai mică de 700 de lei, însă ea vine la pachet cu o serie de obligaţii.

Autorităţile depun un efort pentru a încuraja mamele minore să nu renunţe la şcoală, astfel că adolescentele care se încadrează la această categorie nu trebuie să depăşească un anumit număr de absenţe la şcoală pentru a putea încasa, încontinuare, banii respectivi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Educaţie » Burse şcolare în 2024-2025. Ce schimbări apar. Tipuri de burse pe care le pot solicita elevii