Antena Meniu Search
x

Calendar Evaluarea Naţională 2023. Când încep testările

Calendar Evaluarea Naţională 2023. Când încep testările. Elevii claselor a VIII-a vor susține în luna iunie examenul de Evaluare Națională 2023, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației.

de Redactia Observator

la 23.02.2023, 11:08

Calendar Evaluarea Naţională 2023. Când încep testările
Calendar Evaluarea Naţională 2023. Când încep testările - Hepta

Calendar Evaluarea Naţională 2023. Când încep testările. Examenul va curpinde două probe: la Limba română și la Matematică. Elevii aparținând minorităților naționale vor susține o a treia probă, la Limba maternă. La examen de pot înscrie și elevii din promoțiile anterioare care nu l-au susținut.

Calendar Evaluarea Naţională 2023. Când încep testările

Elevii care ar urma să susţină Evaluarea Naţională 2023 termină cursurile şcolare pe 9 iunie, iar ultimele zile de şcoală, perioada 6 - 9 iunie, candidaţii se vor înscrie la Evaluarea Naţională 2023. Absolvenţii clasei a VIII-a care participă la Evaluarea Naţională 2023 vor susţine cele trei probe în perioada 19 - 22 iunie. 

Pentru o mai bună pregătire a elevilor în vederea probelor, Ministerul Educației a publicat modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023.

Pe acelaşi subiect

Calendar - Simularea Evaluării Naţionale

 • 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională;
 •  9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
 •  19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
 •  21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
 •  22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;

Când vor fi afişate rezultatele Evaluării Naţionale 2023

Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

 • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 28 iunie 2023 (orele 16:00 - 19:00) - 29 iunie 2023 (orele 8:00 - 12:00) - Depunerea contestațiilor
 • 29 iunie - 4 iulie 2023 - Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

În situații excepționale, dacă comisiile județene, Comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale solicită, se poate prelungi sau reduce perioada de evaluare sau reevaluare a lucrărilor scrise sau de afișare a rezultatelor.

Media claselor V-VIII, eliminată din calculul mediei de admitere la liceu

Din 2023, pentru admiterea la liceu va conta doar media obținută la Evaluarea Națională. Din calculul mediei de admitere la liceu va fi eliminată media claselor V-VIII. Pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022 - 2023, se va face ierarhizarea absolvenților.

Pentru înscrierea în clasa a IX-a, a absolvenților de gimnaziu, până acum, media de admitere se calcula ca medie ponderată între :

 • media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, cu  o pondere de 80%;
 • media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, cu o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calendar Evaluarea Naţională 2023. Reguli pentru elevi

Elevii vor trebuie să respecte câteva reguli la susținerea examenelor, pentru a nu risca eliminarea din săli. Aceste reguli au fost stabilite de Ministerul Educației și au fost publicate în metodologia pentru organizarea examenelor.

Astfel, elevii nu vor avea voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor personale.  

Elevii nu vor avea voi să aibă asupra lor, în timpul examenelor: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Nu vor putea intra nici cu telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul

Candidații nu vor avea voie să comunice între ei în timpul susținerii examenelor și nici să transmită între ei ciorne, notițe sau alte materiale care pot fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.

Sursa: edu.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Educatie » Calendar Evaluarea Naţională 2023. Când încep testările