Antena Meniu Search
x

Video Copiii şi tinerii, testaţi pe banii părinţilor dacă vor să meargă la cinema sau restaurant. Federaţia părinţilor: "Mi se pare o prostie. Nu poţi să abuzezi de copil, înseamnă că îi închizi toate porţile"

Odată cu intrarea localităţilor în scenariul roşu, părinţii se confruntă cu o nouă situaţie revoltătoare. Copiii şi tinerii până în 18 ani trebuie vaccinaţi sau testaţi dacă vor să meargă la cinema, la restaurant sau să participe la activităţi sportive în interior. Asta în condiţiile în care la şcoală nu le sunt impuse asemenea condiţii.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 22.09.2021, 20:49

Vezi și

Decizia a stârnit un val de proteste în rândul părinţilor.

Părinţi: Aiurea! În mod normal dacă îl duci la un spectacol undeva, şi la şcoală trebuie testat. Nu ştiu ce se întâmplă la şcoală, cât poartă el masca, cu cine ia contact, după aceea ne îmbolnăvim cu toţii şi nu ştim de unde

Mi s-ar parea normal sa testeze si aici.

Părinţii cer mai degrabă testarea în şcoli, decât la cinema sau la restaurant. Pericolul infectării este mai mare, spun ei, când copiii stau împreună în bănci timp de cel puţin 4 ore.

Pe acelaşi subiect

Iulian Cristache, Federaţia părinţilor: Mi se pare o prostie la copii până la vârsta de 12 ani, cred că trebuie scoasă această prostie, nu poţi să abuzezi de copil, înseamnă că îi închizi toate porţile. Nu poţi să te mai duci la un film, la un teatru, la nicio activitate non-formală, pentru că îţi bagă beţisorul ăla în nas. Sper că Guvernul să revină!

Dacă măsura nu va fi anulată, cheltuiala pentru o familie ar fi considerabilă. Cel mai ieftin test costă 60 de lei. Iar ca să fie valid timp de 48 de ore, copilul ar trebui testat de trei ori pe săptămână, dacă participă, să spunem, la cursuri de înot. Deci mai bine de 700 de lei pe lună pentru un singur copil. Medicii cer şi ei testarea în şcoală.

Sistem de testare în şcoală

Alexandru Rafila, reprezentant OMS România: Logic este să dezovoltăm un sistem de testare în şcoală, îi testezi gratuit, şi poţi să circule şi să îşi desfăşoare activitatea în mod normal. Cred că această măsură a fost dispusă încât copiii să stea în casă şi să nu facă niciun fel de activitate fizică şi să continuie acest proces de afectare a sănătăţii copiilor în mod deliberat. Sunt extrem de contrariat de această decizie care cred că este fără precedent în Uniunea Europeană.

Premierul Florin Cîţu le promite părinţilor că va găsi o soluţie dar nu se ştie când anume. "Pentru copii? O să am o discuție cu specialiștii, pentru că a testa înseamnă pentru copii restrângerea mai mult. O să văd care este varianta cea mai bună pentru copiii între 6 și 12 ani".

Până atunci, însă, responsabilitatea rămâne a părinţilor. Chiar dacă numarul de îmbolnaviri continuă să crească şi în şcoli. În Bucureşti, peste 700 de clase din 250 de şcoli sunt închise, iar cursurile se desfaşoară acum în online.

Mădălina Iacob, reporter Observator: După 10 zile de la începutul anului şcolar, la nivel naţional, sunt suspendate cusurile în 2749 de clase. Asta înseamnă că aproape 70 de mii de copii învaţă acum în regim online.

Şcolile se închid doar când o localitate depăşeşte rata de infectare de 6 la mia de locuitori. Creşele şi grădiniţele rămân însă deschise si atunci pentru copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Copiii şi tinerii, testaţi pe banii părinţilor dacă vor să meargă la cinema sau restaurant. Federaţia părinţilor: "Mi se pare o prostie. Nu poţi să abuzezi de copil, înseamnă că îi închizi toate porţile"