Antena Meniu Search
x

Testarea săptămânală obligatorie pe banii proprii. Cât mai costă, în prezent, un test Covid-19

Raed Arafat a declarat că personalul din sistemul de stat care intră în contact direct cu cetăţenii, cum ar fi medicii, profesorii sau militarii ar trebui vaccinaţi obligatoriu sau testaţi cel puţin o dată pe săptămână. Pe cheltuiala lor, nu a statului.

de Redactia Observator

la 16.09.2021, 15:40

Testarea săptămânălă obligatorie pe banii proprii. Cât mai costă, în prezent, un test Covid-19

Şeful Departamentului de Urgenţă a mai precizat că această măsură ar trebui implementată rapid "ca să ne putem proteja şi să-i protejăm pe ceilalţi". "Cert trebuie așa: vaccinare obligatorie și, în cel mai rău caz, testare obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, ești vaccinat, sau dacă nu ești vaccinat ești testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim. Sunt țări din Europa care au mers pe vaccinare obligatorie și sunt țări din Europa care au zis <ok, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână>", a explicat Raed Arafat în cadrul unei emisiuni TV.

Cât costă un test Covid?

Dacă această măsură va fi implementată, cei care nu sunt vaccinaţi vor trebui să suporte cheltuiala testării săptămânale. În funcţie de clinică, preţurile unui test PCR Covid variază între 120 şi 340 de lei. În ceea ce priveşte testele rapide, sunt clinici care oferă promoţii şi unde poţi efectua un test antigen rapid cu sume cuprinse între 60 şi 125 de lei.

"Nu pe finanțarea statului, evident (testare – n.r.). Astea sunt concluziile în mai multe state și cred că este normal. Statul îți oferă vaccinul gratis, ai acces la el deja de câteva luni de zile. Poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că ești din păcate un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte", a mai precizat Raed Arafat.

Pe acelaşi subiect

Testarea pe banii angajaţilor nu e pe placul Sindicatelor din Educaţie

Ideea propusă de Raed Arafat şi-a găsit rapid primii contestatari. Sindicatele din Educaţie spun că o astfel de măsură ar fi ilegală şi vor da statul în judecată dacă va fi implementată. "Testarea obligatorie a cadrelor didactice pe banii lor este ilegală!”, se arată într-un document comun transmis joi de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

"Înainte să aplice o astfel de măsură prin care să oblige angajaţii din învăţământ, care nu s-au vaccinat împotriva COVID - 19, să-şi plătească testele, domnul prim-ministru ar trebui să lectureze Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: „Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi“. Ţinând cont de acest articol, şi nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătăţii angajatului la locul de muncă aparţine angajatorului”, potrivit unui comunicat semnat de federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar.

Ungaria ar vrea să introducă o lege asemănătoare

România nu este singura ţară care se gândeşte la o astfel de lege. Ungaria vrea să introducă vaccinarea drept condiţie la angajare. Recent a expirat termenul limită pentru vaccinarea obligatorie a angajaţilor din sistemul de sănătate, iar un procent ridicat de medici şi un număr mare de asistenţi s-au vaccinat.

"SUA, Franţa şi alte ţări au in­trodus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de angajaţi, însă mulţi dintre aceştia au declarat că-şi vor părăsi mai degrabă locul de muncă decât să se vaccineze. Va putea o economie aflată în criză să suporte o astfel de lovitură?", se întreabă jurnaliştii publicaţiei germane Deutsche Welle.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Testarea săptămânală obligatorie pe banii proprii. Cât mai costă, în prezent, un test Covid-19