Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum este viața studenților români din Olanda și Marea Britanie. Două tinere din Ploiești ne-au împărtășit experiența lor

Românii învaţă mai bine peste graniţe. Tot mai mulţi studenţi români îşi găsesc drumul în viaţă în străinătate, la facultăţi de prestigiu, care le oferă şansa să se angajeze în domeniile dorite şi să înveţe după un stil cu totul diferit faţă de cel românesc. Două tinere din Ploieşti ne-au împărtăşit experienţele lor în Olanda şi Marea Britanie, cu bune şi cu rele.

de Alexandra Paraschiv

la 04.12.2021 , 22:08

Ariana are 22 de ani şi studiază Managementul Turismului în Olanda. În ultimul an de facultate se împarte, cu succes, între muncă şi şcoală şi nu şi-ar schimba alegerea pentru nimic în lume.

Ariana Nistor, studentă în Olanda: Nu mi-a fost greu să vin aici. Am văzut-o ca pe o aventură.

Ca să acopere taxele de şcolarizare, Ariana a făcut un împrumut guvernamental de 2.000 de euro. Olanda are mai multe programe prin care susţine financiar studenţii. Iar pentru cei străini există chiar şi reduceri. Dar nu a fost singura provocare. Preţurile, de la cheltuielile zilnice până la chirie sunt diferite. Acum, nici nu se mai gândeşte să revină în România.

Vezi și

Ariana Nistor, studentă în Olanda: M-am identificat foarte mult cu țara și cu oamenii mai mult decât mă identific cu România și românii.

Pe acelaşi subiect

După Statele Unite, ţările nordice sunt a treia opţiune pentru studenţii români dornici de înăţământ de calitate dar şi de experienţe culturale noi.

Cum este experiența unui student român din Marea Britanie

Marea Britanie ocupă, de departe, primul loc în topul preferiţelor tinerilor. Unul din trei tineri români care studiază în străinătate a ales Regatul.

Raluca Nedelcu, absolventă din Marea Britanie: M-am integrat mai repede decât m-aș fi așteptat.

Raluca a ales tot turismul. De facultate şi de oamenii din Marea Britanie s-a îndrăgostit pe loc. A experimentat însă multe. A trăit cu mai puţin de 400 de lire sterline timp de 4 luni de zile şi s-a lovit de prejudecăţi. Ar fi fost şi mai greu dacă ar fi fost studentă în epoca post Brexit. Taxele s-au triplat.

Raluca Nedelcu, absolventă din Marea Britanie: În primii doi ani de facultate mi-am spus că nu mă voi mai întorce acasă și o să îmi construiesc viața în Marea Britanie.

Planul s-a schimbat din cauza pandemiei. Dar în bine. A revenit în Ploieşti să termine facultatea şi acum, la 22 de ani, are propria afacere în Sinaia, mai multe apartamente pe care le închiriază în regim hotelier. Un succes pe care îl atribuie în cea mai mare parte studiilor absolvite în Regat.

Marea Britanie, Italia, Franţa, Danemarca şi Olanda sunt principalele ţări alese de tinerii români care vor să studieze în străinătate. În Italia şi Franţa pleacă 3.000 de studenţi pe an, în Olanda 2.700 iar în Danemarca 2.000. Taxele de şcolarizare variază în funcţie de ţară şi facultate, iar sumele pot ajunge până la 4.000 de euro pe an.

Alexandra Paraschiv Like

Alexandra Paraschiv, redactor pentru secţia ştirilor Externe de la Observator şi studentă la master, Jurnalism.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Educaţie » Cum este viața studenților români din Olanda și Marea Britanie. Două tinere din Ploiești ne-au împărtășit experiența lor