Antena Meniu Search
x

Video Cum vrea Ministerul de Interne să stopeze "vânătoarea de vize de flotant". Unii părinţi sunt revoltaţi: "Nu se fac şcoli de ajuns. Unde trimit copiii?"

A început marea vânătoare pentru vizele de flotant. Şcolile au afişat astăzi numărul de clase şi străzile arondate lor, iar părinţii au umplut reţelele sociale cu anunţuri în care cer rezidenţă în zonă. Micile înţelegeri pentru adresa fictivă costă de la câteva sute de lei până la sute de euro. Nu este ilegal, doar imoral, spun directorii de şcoli. Copiii vor ajunge să înveţe în clase supraaglomerate şi după un orar obositor, în trei schimburi.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 30.03.2023, 19:57

Vezi și

"Caut viză de flotant". Grupurile de pe reţelele sociale s-au umplut cu astfel de anunţuri - părinţii copiilor care intră la toamnă în clasa pregătitoare caută cea mai bună şcoală. Pentru mulţi, acea şcolă este departe de cea la care sunt arondaţi. Ca să oprească fenomenul, ministerul de Interne vrea o nouă regulă - cel mult 10 persoane înscrise la o adresă. Proiectul de lege a fost trimis la Parlament. Între timp, directorii şcolilor nu au de ales. Legislaţia îi obligă să înscrie toţi copiii ai căror părinţi fac dovada că locuiesc în zona arondată, cu domiciliu stabil sau viză de flotant. Părinţii cred că autorităţile sunt de vină.

Şcoala numărul 12 este una dintre cele mai căutate şcoli din Capitală

"Nu se fac scoli de ajuns, se fac blocuri fara scoli si asa mai departe. Ar trebui sa existe, unde trimit copiii la scoala?", spune revoltat un părinte. Şcoala numărul 12 este una dintre cele mai căutate şcoli din Capitală, care abia a scăpat de orarul în trei schimburi. Noua clădire va găzdui din toamnă 6 clase la pregătitoare. "Foarte căutată, ca de obicei, cu circumscripţia şcolara mare, cu un cartier cu multe blocuri, cu multe familii tinere care au 2,3 copii. La ciclul primar e mai bine sa am copilul aproape de casă, pentru că se reduce timpul de deplasare", a declarat Adriana Nicolae, director adjunct la Şcoala Herăstrău.

Autorităţile atrag atenţia părinţilor şi asupra locurilor limitate la o clasă. "728 de clase, ce asigura aproximativ loc pentru 16 mii de elevi. O clasa va avea in medie 17 elevi, nu mai mult de 22 de elevi. Cele din centru si din periferie sunt tot unitati de invatamant si asigura invamant de calitate pentru toti copiii", a declarat Elena Ştefan, purtător de cuvânt ISMB. Cererile de înscriere în clasa pregătitoare se depun între 3 şi 18 mai. Listele finale vor fi afişate pe 31 mai. Aproape 170.000 de locuri sunt disponibile în şcolile din toată ţara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Cum vrea Ministerul de Interne să stopeze "vânătoarea de vize de flotant". Unii părinţi sunt revoltaţi: "Nu se fac şcoli de ajuns. Unde trimit copiii?"