Decizia luată de ministrul Educaţiei după dezvăluirile Observator: măsurile prin care Sorin Cîmpeanu vrea să elimine bullying-ul din şcoli
Decizia luată de ministrul Educaţiei după dezvăluirile Observator: măsurile prin care Sorin Cîmpeanu vrea să elimine bullying-ul din şcoli.
Ministrul Educaţiei dă militaria jos din pod după dezvăluirile Observator. Pentru a combate violenţa extremă din clase, oficialii vor să trimită în teren mult mai mulţi consilieri şcolari şi promit că vor obliga comisiile anti-bullying să îşi facă treaba.
Bătăile între elevi se combat din toamnă cu comitete şi comisii. Fiecare şcoală va avea un grup antibullying din care vor face parte directorul, trei profesori, un reprezentant al elevilor şi unul al părinţilor. Teoretic ele există şi acum dar din pricina pandemiei nu şi-au prea făcut peste tot treaba. în plus, ministrul educaţiei promite şi alte măsuri.
"Obţinerea unei finanţări din fonduri europene prin care sa asiguram consilierea in o mie de scoli. O mie de scoli în care e risc de abandon şcolar, rata de absenteism este ridicată, sunt înregistrate cazuri de bullying, sunt relaţii deficitare cu comunitatea", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
Doar că avem consilieri şcolari şi acum. Prea puţini însă, spune pentru Observator, cea care îi coordonează şi care dă vina chiar pe minister pentru această situaţie.
- Un copil din Constanţa, bătut cu cruzime de 11 colegi. Mama băiatului cere disperată ajutor: "I-au spus că...
- Anchetă internă după ce o elevă a fost bătută pe holul unei şcoli din Prahova: ''Nu avem pază. Se poate intra...
- O fată din Iaşi, filmată în timp ce era bătută şi umilită de o altă adolescentă din cauza unui băiat
"Alocarea resursei umane este sarcina Ministerului Educaţiei. Fără finanţarea posturilor care sunt necesare în acest moment, vom vorbi mult timp despre astfel de situaţii pe care nu ni le dorim, dar nu suntem nici superoameni pentru a putea întâmpina şi ghici toate gândurile pe care copiii le au când vin la şcoală. În fiecare cerem aceste resurse. Anul acesta am făcut solicitare de trei ori", a declarat Aura Stănculescu, directorul Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională.
"Este un punct de vedere pe care aş prefera să nu îl comentez atâta vreme cât directorul Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională este evaluat de consiliul de administraţie de către propriii subordonaţi, pot să continui comentariile... Deci, trebuie redefinit rolul acestor centre de resurse educaţionale", a fost replica ministrului Educaţiei.
Mai marii din Educaţie au păreri divergente şi în cazul copilului care s-a aruncat pe geamul şcolii după ce a fost hărţuit de colegii săi.
Surse din ancheta de la şcoala George Bacovia din Capitală susţin că de vină ar fi consilierul şcolar nu şi-ar fi îndeplinit fişa postului. Pe de altă parte, şefii acestuia spun că a procedat corect în cazul elevului care s-a aruncat de la geam, şi că i-ar fi făcut o recomandare în urma cu doi ani pentru un control psihiatric specializat.
"Colega mea consilier acolo a făcut tot ce putea să facă. Mai departe a fost sarcina familiei dacă urmează sau nu recomandările", a mai precizat Aura Stănculescu.
Ministrul Educaţiei va prezenta în zilele următoare concluziile inspectorilor Corpului de Control în cazul de la liceul Bacovia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰