Antena Meniu Search
x

Video Din vacanță în vacanță. Calendarul școlar structurat pe module a ajuns să îi țină în bănci pe elevi doar 7 zile. Urmează săptămâna altfel și săptămâna verde

Vacanta de Paşte s-a terminat astăzi, dar elevii nu vor sta prea mult în bănci. Dupa multe vacanţe şi module mai scurte în acest an şcolar, pe copii îi aşteaptă şi săptămâna verde, săptămâna altfel, minivacanta de 1 mai şi înca o minivacanta de 1 iunie. Programul părinţilor este dat peste cap de această fragmentare, dar liceenii spun că modulele îi ajută să îşi dozeze perioadele de concentrare mai eficient.  

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 19.04.2023, 20:07

Vezi și

După 12 zile de vacanţă de primăvară, elevii s-au întors la cursuri. Care nu vor fi prea multe, însă. Doar şapte zile toată luna. După 12 zile de vacanţă, ultimul modul a început astăzi, în mijlocul săptămânii.

Din vacanță în vacanță

Elevă: Eu nu înțeleg de ce nu au lipit aceste trei zile, până la săptămâna altfel, să facă o vacanță mai mare.

Profesorii nu au de ales, trebuie să respecte calendarul de la Ministerul Educatiei.

Pe acelaşi subiect

Daniela Voinea, director: Există precizarea de a face săptămâna altfel și săptămâna verde timp de cinci zile consecutive, poate ar fi fost bine să fie cinci zile și atât. Noi venim acum din vacanță și puteam să începem săptămâna altfel. Ambele programe naționale obligatoriu să fie realizate din februarie încolo.

Mădălina Iacob, reporter Observator: După asta, urmează un weekend prelungit de 1 mai. Și una dintre cele două săptămâni altfel sau verde, dacă nu s-au organizat deja.

Apoi o minivacanta de 1 iunie. Ziua copilului, joi, vineri, punte, sâmbătă, duminică și luni, Rusaliile. Deci 5 zile libere. Cei de clasa a douăsprezecea intră în vacanța de la 1 iunie. Urmează cei de a opta. Iar toți ceilalti, așteaptă vacanța de vară din 16 iunie.

Aşa a fost, de altfel, tot anul şcolar. Elevii din clasele primare recunosc că suferă mai mult după trecerea la module, la fel şi părinţii lor, care nu au la fel de multe libere pentru ei. Cei de liceu cred altceva.

Elevi: Acum sunt mai multe vacanțe, dar mi-am dat seama că mai bine era cu semestre.

- Asta zic în general și profesorii, și părinții, că e vacanță, iar vacanță și nu putem să ne concentrăm cum trebuie, pentru noi e bine. E infomația sintetizată și putem să învățăm pe o perioadă mai scurtă de timp, mai bine.

- Avem mai mult timp să ne odihnim, cred că e mai bine.

Daniela Visoianu, expert educație: Zilele nu au fost bine organizate, dar așa a fost ordinul de ministru, gândirea cu module va merge către al doilea an școlar. Parcă e un ritm mai natural, când apare o perioadă de oboseală, apare și o perioadă de pauză.

Specialiştii spun că indiferent de împărţirea anului şcolar, rutina programului este esenţială ca să se poată concentra elevii.

Gabriela Maalouf, consilier școlar: Prima săptămână de şcoală e doar adaptarea la noua rutină, trezit de dimineață, mâncat la alte ore, stat în bancă. Din săptămâna a doua putem vorbi despre readaptarea la cunoștințe și informații. Dacă vine încă o vacanță după aceste două săptămâni, elevii se vor bucura, dar le va fi foarte greu nu e benefic să rupem această rutină înainte de 3,4,5 săptămâni.

Între timp, luna viitoare, elevii de clasa a doua, a patra si a şasea au de trecut şi Evaluarile Nationale. În iunie, urmează examenul pentru clasa a opta şi apoi Bacalaureatul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » Din vacanță în vacanță. Calendarul școlar structurat pe module a ajuns să îi țină în bănci pe elevi doar 7 zile. Urmează săptămâna altfel și săptămâna verde