Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Directorii de şcoli fug de responsabilitatea testării elevilor: "Infrastructura necesară este acelaşi hei-rup"

Testarea elevilor a căzut pe capul părinţilor. Aproape toţi directorii de şcoli au fugit de această responsabilitate din două motive: n-au personal suficient şi nu ştiu cum să scape de deşeurile medicale. Le-a rămas însă grija ambalării chiturilor de testare. Luni dimineaţa, toţi copiii trebuie testaţi iar cei depistaţi pozitiv vor rămâne acasă.

de Clara Mihociu

la 02.12.2021 , 20:44

Părinţi: - "Am auzit că se fac teste dar nu se ştie sigur, de către părinţi, de către cadrele didactice, de către personalul autorizat, totul merge după ureche, lăutăreşte". 

- "Trebuie făcută de un cadru specializat, nu să o fac eu acasă". 

Cu aceste gânduri au ajuns azi la şcoală, după vacanţă, cei mai mulţi părinţi.  Cei care nu ştiau au aflat rapid că ei trebuie să îşi testeze copiii două zile pe săptămână. Cu mici excepţii. 

Vezi și

Larisa Gojnete, purtător de cuvânt ISMB: Sunt şi câteva unităţi de stat, doar că sunt şcoli speciale şi câteva unităţi private unde s-a decis testarea în unitate, urmând ca prima zi de testare să fie ziua de luni să-i testeze părinţii luni dimineaţă. 

Pe acelaşi subiect

Fug de responsabilitatea testării elevilor

Pentru ca testele să fie trimise către părinţi cel mai târziu vineri, profesorii ambalau azi de zor kituri. Au pus câte două într-un pachet. 

Dana Bobocea, director Liceul Grigore Moisil: Pun pentru fiecare copil în parte câte două seturi de teste: instrucţiunile în care se precizează modul în care se utilizează aceste teste şi certificatul de conformitate, paharele pentru salivă, pipetele, recipientul, căpăcelul şi testerul în sine. 

Reprezentanţii şcolilor au fugit de testare pentru că procedura ar dura câteva ore, dar şi deoarece procedura de reciclare a deşeurilor medicale este costisitoare şi greoaie. 

Andreea Bodea, director liceul IL Caragiale: Infrastructura necesară este acelaşi hei-rup pe care o şcoală trebuie să-l facă în aceste condiţii, nu foarte fericite. Şi asta este o problemă pentru care noi am refuzat, nu ne-am dorit să facem testarea în şcoală. Toate aceste elemente odată folosite, ele nu se pot arunca la coş aşa pur şi simplu.

La Iaşi, reprezentanţii şcolilor abia acum s-au dus să ia cutiile cu teste şi au făcut coadă la depozitul Inspectoratului Şcolar. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Reprezentantii scolilor din judet trebuie sa vina aici la depozit pentru a ridica testele pentru elevi suficiente pentru doua saptamani. aceasta procedura se va repeta saptamanal. 

Sunt şi unităţi de învăţământ care vor testa copiii la sediu, cum este şi cazul acestei grădiniţe. 

Eusebiu Munteanu, Director Grădinița cu Program Prelungit 21 Iași: Facem noi sa vedem cum se face si apoi ii invatam pe parinti. Sa vedem acum ce urmeaza, noi vom documenta testarea, o vom filma. 

În cazul elevilor de liceu, testarea o vor putea face chiar aceştia sub supravegherea părinţilor. La Oradea, ei au fost instruiţi la şcoală.  

În cazul în care testul unui elev este pozitiv, acesta rămâne acasă şi efectuează un test PCR. Dacă acesta confirmă rezultatul, clasa în care învaţă copilul intră în sistem online timp de două săptămâni. Dacă apare un caz la grădiniță, toți colegii stau acasă 2 săptămâni. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » Directorii de şcoli fug de responsabilitatea testării elevilor: "Infrastructura necesară este acelaşi hei-rup"