Antena Meniu Search
x

Elevii vor da examenele de la Evaluarea Națională cu masca pe față

În premieră, anul acesta, elevii vor da examenul de Evaluare Națională cu măşti pe faţă. Dar haosul din sistemul de educaţie continuă: ministrul Anisie a anunţat că mâine nu se redeschid grădiniţele, creşele şi after-school-urile pentru că.... normele nu sunt încă gata.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 15.06.2020, 03:25

Vezi și
  • Proba la matematică este miercuri.
  • Rezultatele se afișează pe 22 iunie.

Pe Andrei l-am găsit în satul Călugăreni, Giurgiu, făcând calcule, pe marginea drumului. Nu pentru examenul de săptămâna viitoare, ci pentru inventarul zilnic de care depinde întreaga familie. Când nu merge la şcoală, Andrei vinde legume în faţa curţii, ca să-şi ajute părinţii.

Aşa trăiesc sute de mii de elevi din satele României: împletind şcoala cu munca, temele cu grijile, visurile cu emoţiile. Şi sperând să treacă de examenul de la finalul clasei a opta, crucial pentru viitorul lor.

Stresul e mare pentru elevii de aici, pentru că în pandemie nu au avut aceleaşi posiblităţi precum colegii de la oraş. Mulţi nu şi-au permis şcoală online sau meditaţii, dar examenul e acelaşi pentru toţi.

Nu departe de satul natal, însă. Le-ar fi dor de familie, iar să facă naveta e greu la 14-15 ani. În schimb, Alexandra, verişoara mai mare, este în clasa a douăsprezecea şi visează deja la noua viaţă din Capitală.

Pentru generaţia care dă examenele în vreme de pandemie, emoţiile sunt uriaşe. Chiar şi elevii care s-au pregătit online se tem că un semestru întreg departe de şcoală a lăsat goluri. Abia de o săptămână s-au întors în bănci.

Citesc, învaţă, repetă şi o iau de la capăt. Dar e nevoie şi de pauză şi de relaxare, ca să scape de griji şi de îndoilei şi să nu dea greş în ziua examenului, spun specialiştii. Mai ales că o frică în plus anul acesta va fi proba termometrului.

Evaluarea Naţională începe luni, cu proba scrisă la limba şi literatura română, iar de pe 22 iunie urmează emoţiile Bacalaureatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Elevii vor da examenele de la Evaluarea Națională cu masca pe față