Antena Meniu Search
x

Elevii ar putea avea vacanţe decalate, în funcție de regiuni și anul de studiu

O propunere legislativă a deputatului USR-PLUS Alin Stoica își dorește decalarea vacanţelor în funcţie de zone geografice și anul de studiu.  

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 21.04.2021, 09:06

Elevii ar putea avea vacanţe decalate, în funcție de regiuni și anul de studiu - Hepta

Scopul iinițiativei este de a stimula turismul şi industria HoReCa, spune inițiatorul. În plus, ar putea fi evitate și blocajele din trafic și aglomerația din stațiuni. 

Astfel, potrivit proiectului, elevii de până la clasa a IV-a, cei de-a VIII-a și a XII-a ar începe anul școlar în prima zi de luni a lunii septembrie, iar cei din clasele a V-a până la a VII-a, inclusiv, și a IX-a până la a XI-a, inclusiv, ar începe în a treia zi de luni a lunii septembrie.

Vacanțe decalate în funcție de regiuni

Perioadele și datele vacanțelor școlare pot varia în interiorul unei țări, se arată în expunerea de motive.

Pe acelaşi subiect

"În unele țări, precum Germania, Spania, Italia, Austria și Elveția, autoritățile regionale iau aceste decizii. În Suedia și Norvegia, responsabilitatea revine municipalităților. Cu toate acestea, în gneral, numărul de zile de predare este fixat la nivel central. În Republica Cehă, Germania, Franța, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia și Elveția, autoritățile centrale stabilesc date diferite pentru anumite perioade de vacanță în funcție de zona geografică", se mai arată în document.

Modelele de calendare de vacanţe în Europa, ce ţin cont de descentralizare şi regionalizare

1. Cehia – vacanţa de primăvară/Paşte pentru învăţământul primar este de o săptămână între 1 februarie şi 14 martie 2021, în funcţie de regiune, iar pentru învăţământul secundar general este de o săptămână între 1 februarie şi 14 martie 2021, în funcţie de regiune.

2. Franţa – Francezii au alocat perioade diferite pentru vacanţele de  iarnă şi primăvară. Fiecare dintre ele are câte două săptămâni.

Vacanţa de iarnă:

  • Zona A: 8-21 februarie
  • Zona B: 22 februarie - 7 martie
  • Zona C: 15-28 februarie

Vacanţa de primăvară/Paşte:

  • Zona A: 12-25 aprilie
  • Zona B: 26 aprilie - 9 mai
  • Zona C: 19 aprilie - 2 mai

3. Germania – în conformitate cu Acordul de la Hamburg dintre landuri privind armonizarea în sistemul şcolar, anul şcolar începe la 1 august şi se încheie la 31 iulie. Începutul şi sfârşitul efectiv depind de datele sărbătorilor de vară care variază de la un an la altul. De asemenea, în Germania, deşi există o dată oficială de începere la 1 august, în realitate, şcolile din diferite landuri încep între 3 august şi 14 septembrie, astfel oferindu-se o independenţă decizionale land-urilor.

4. Italia – şcolile pot adapta calendarul şcolar, stabilit de regiuni, la cerinţele PTOF (documentul de bază al identităţii culturale şi de planificare a fiecărei şcoli; defineşte la fiecare trei ani programul curricular, extra-curricular, educaţional şi proiecte organizaţionale ale fiecărei şcoli). Anul şcolar începe între săptămânile 1 şi 3 din septembrie şi se termină între săptămânile 1 şi 3 din iunie.

5. Polonia – sărbătorile de iarnă pentru şcolile primare şi secundare sunt de 2 săptămâni, după cum se specifică pentru regiunile deja stabilite.

6. Suedia – conform Ordonanţei şcolare şi Ordonanţei şcolii gimnaziale superioare, un an şcolar constă în cel puţin 178 zile şcolare şi cel puţin 12 sărbători, datele exacte variază la nivel regional şi municipal.

7. Elveţia – conform structurii federale a Elveţiei, data de începere/sfârşitul anului şcolar al elevilor şi vacanţele şcolare variază între cantoane, în unele cantoane, chiar şi între municipalităţi. De Crăciun / An Nou pot fi eşalonate două săptămâni între 19 decembrie 2020 şi 10 ianuarie 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Elevii ar putea avea vacanţe decalate, în funcție de regiuni și anul de studiu