Antena Meniu Search
x

Video Elevii, controlaţi ca pe aeroport. Primele propuneri după cazul profesoarelor atacate şi umilite

Scannere în şcoli şi percheziţii corporale pentru elevi. Sunt măsurile luate în calcul după ce o profesoară a fost înjunghiată şi o alta umilită la catedră. După ani în şir în care violenţele şcolare au escaladat, ministrul Educaţiei militează acum pentru prevenţie. Între timp, părinţii se tem să-şi mai trimită copii la şcoală, iar dascălii pentru siguranţa lor. 

de Redactia Observator

la 10.04.2023, 20:15

Vezi și

Scenele violente între elevi şi umilirea profesorile ssunt la ordinea zilei în şcoli, după pandemie Doar anul trecut, au fost peste 9700 de cazuri înregistrate oficial. Înjunghierea unei profesoare de japoneză de un elev într-un liceu din Capitală şi batjocorirea unui cadru didactic într-o şcoală din Prahova arată că fenomenul a scăpat complet de sub control. Ministrul Educaţiei evită însă măsurile concrete.

Ligia Deca, Ministrul învățământului: Să avem echipe multidisciplinare. Avem nevoie şi de psiholog, şi de consilier şcolar, şi de poliţişti, şi de cadre didactice. care să aibă competenţele necesare pentru a gestiona astfel de situaţii de conflict. Mai mult pe prevenţie şi mai puţin pe măsuri punitive.

O măsură preventivă ar fi şi paza în şcoli. În multe instituţii, profesorii sunt cei care îndeplinesc pe rând rolul de paznic. Acolo unde există însă un angajat dedicat, este oricum mai mult de formă. O recunoaşte chiar ministrul.

Scannerele la intrarea în şcoli ar fi o altă soluţie aflată pe masa Ministerului

Pe acelaşi subiect

Ligia Deca, Ministrul învățământului: Nu poate face percheziţie paznicul sau un profesor în şcoală. Trebuie să fie autorităţi care au acest drept, jandarmii, poliţiştii. Am discutat cu colegii din Guvern, şi cu Ministerul Justiţiei, şi cu Ministerul Afacerilor Interne, să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în aşa fel încât, atunci când avem de exemplu o suspiciune de obiect interzis să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens pentru a nu există pericole în interiorul şcolii.

Scannerele la intrarea în şcoli ar fi o altă soluţie aflată pe masa Ministerului. Nu are însă prea mulţi sorţi de izbândă.

Ligia Deca, Ministrul învățământului: Nu cred că ne dorim să transformăm şcolile sau ca-n fiecare şcoală să fie controale ca-n aeroport.

Ministrul Educaţiei a anunţat că lucrează la un protocol între școală, protecţia Copilului și Direcția de Siguranță Şcolară astfel încât să se intervină mult mai prompt în cazurile de violenţă în şcoli.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Elevii, controlaţi ca pe aeroport. Primele propuneri după cazul profesoarelor atacate şi umilite