Examen de admitere la Medicină, susţinut cu reguli de distanţare
Patru candidati pe un loc s-au bătut duminică la admiterea de la Medicina din Bucureşti şi Târgu-Mureş. Chiar dacă au sperat până în ultima clipă la o admitere mai uşoară, online, tinerii au fost adunaţi în patru pavilioane mari de la Romexpo pentru examen. Trei ore obositoare pentru subiecte şi alte două, înainte, pentru triaj şi dezinfectare. Au uitat însă de reguli părinţii, care s-au îmbulzit la uşă.
- În Bucureşti, cei 3300 de candidaţi au fost verificaţi cu termometrul.
- La Târgu Mureş, cei mai mulţi candidaţi au fost la medicină militară.
4 pavilioane mari la Bucuresti, sute de sali si amfiteatre la Targu-Mures, Cluj si Iasi. Nu au vrut sub nicio formă sa renunte la examenul fizic, asa ca universităţile au adunat mii de tineri la admiterea la Medicină.
Viorel Jinga, rector UMF: Am mers pe ideea de a organiza concursul la Arena Nationala. Se putea foarte bine, dar vazand temperaturile in crestere ne-am gandit. 34 de mii de metri patrati pentru cei 3300 de candidati, respectand 7, 10 metri pătraţi pentru fiecare candidat.
La Bucuresti, toti cei 3300 de candidati au trecut proba termometrului, dar nu si pe cea a oboselii.
"M-am trezit la 5 dimineaţa ca sa ajung aici, la 7 s-a dat drumul la porti şi cred că pe la 9.00, 9.00 şi a inceput. Mi se pare foarte obositor pentru examen", spune un candidat.
Patru candidati pe un singur loc au fost la medicina generala, 3 la stomatologie si nici macar unul pe loc la farmacie.
La Cluj, radiologia si imagistica sunt cele mai cautate domenii, iar la Universitatea din Targu-Mures, cei mai multi candidati s-au batut pe locurile de la medicina militara. Explicatia ar fi ca odata cu pandemia, domeniul sanatatii a devenit mai atractiv pentru studenti, care se gandesc, acum, sa profeseze mai mult in tara lor. Iar virusul SARS-COV 2 va intra cu siguranta in materia de facultate, spun profesorii.
Viorel Jinga, rector UMF: O sa incercam la boli infectioase si imunologie sa introducem un capitol de Sars Cov 2. Medicina se invata la patul pacientului si vom face toate eforturile de dimineaţă pana seara târziu sa vina studentii si la patul pacientului.
Din toamna, cursurile de la Medicina ar putea ramane partial online, dar stagiile clinice si laboratoarele trebuie organizate, din nou, in spitale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰