Antena Meniu Search
x

Program care combate fenomenul de bullying în şcoli, aplicat de finlandezi

Finlanda oferă, din nou, o lecţie de educaţie, lumii întregi! Ţara recunoscută pentru cel mai bun sistem de învăţământ a creat un program care combate fenomenul de bullying în şcoli.

de Redactia Observator

la 26.03.2019, 18:31

Vezi și

Finlanda oferă, din nou, o lecţie de educaţie, lumii întregi! Ţara recunoscută pentru cel mai bun sistem de învăţământ a creat un program care combate fenomenul de bullying în şcoli. Metoda ingenioasă bazată pe comunicarea cu elevii a fost implementată în aproape toate şcolile din Finlanda.

Se numeşte KiVa şi este metoda revoluţionară inventată de Ministerul Educaţiei din Finlanda pentru a descuraja elevii să aibă un astfel de comportament ostil faţă de alte persoane. Cu ajutorul acestui program, elevilor le sunt aduse la cunoştinţă pericolele bullyingului şi cum afectează pe termen lung pe cei care devin victimele acestui fenomen.

Prin programul Kiva, elevii învaţă şi cum să procedeze în cazul în care sunt martorii fenomenului de bullying. Astfel, dacă văd un copil care cade victimă a unui astfel de comportament, ei sunt încurajaţi să sară în ajutorul celor afectaţi şi să raporteze cazul, sub anonimat, la o anumită adresă de e-mail a instituţiei de învăţământ. De asemenea, o comisie formată din trei profesori va susţine victima şi va comunica cu agresorul până când problema este rezolvată.

Programul este desfăşurat pe o perioadă îndelungată de timp în care elevii urmează câte 20 de cursuri la vârsta de şapte, 10 şi 13 ani. Metoda este acum implementată în 92% din instituţiile de învăţământ din Finlanda, acolo unde fenomenul de bullying aproape a dispărut. Rezultatele excelente au inspirat şi alte ţări din Europa, America Latină şi Noua Zeelandă, care au început să folosească rând pe rând programul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Program care combate fenomenul de bullying în şcoli, aplicat de finlandezi