Fobia de şcoală, o adevărată problemă printre elevi
Profesorii şi medicii din Arad confirmă că fobia de şcoală nu e un moft, nici lene, nici dorinţa de a scăpa de mersul la şcoală. Ci o tulburare care trebuie tratată la psihiatru. Doi elevi din oraş au fost oficial diagnosticaţi cu această fobie.
Profesorii şi medicii din Arad confirmă că fobia de şcoală nu e un moft, nici lene, nici dorinţa de a scăpa de mersul la şcoală. Ci o tulburare care trebuie tratată la psihiatru. Doi elevi din oraş au fost oficial diagnosticaţi cu această fobie. Cei mici pur şi simplu nu mai pot rezista la cursuri, sunt stresaţi şi urmăriţi de o senzaţie de teamă. Unii au chiar reacţii fizice care nu pot fi controlate. În Arad, copiii învaţă acum acasă, după o programă specială. În multe alte unităţi de învăţământ, acest subiectul este încă unul tabu.
Cei doi elevi diagnosticaţi cu fobie de şcoală nu au împlinit încă 14 ani. Învăţau într-o şcoală bună din Arad când au apărut primele simptome: anxietate, teamă puternică atunci când vine vorba despre performanţa scăzută de la şcoală, dar şi lipsă de concentrare. Psihiatrul a fost cel care a dat diagnosticul. Iar inspectorii şcolari au găsit o variantă pentru ca cei doi copii să-şi poată continua studiile. Să învețe acasă.
Cum s-a ajuns aici? Sorin Haiduc este profesor de matematică de 30 de ani. Recunoaşte că sistemul este depăşit. Programa şcolară şi modul în care se predă sunt principalele probleme.
- O adolescentă de 16 ani din Harghita a împrumutat, în 2024, aproape 300 de cărţi de la bibliotecă. Câte a...
- O elevă de clasa a XII-a îi scrie ministrului: "Istoria, Geografia, Biologia, Chimia sunt materii unde studiul...
- Structura anului școlar 2025 - 2026. Când ar urma să înceapă cursurile şi care este calendarul vacanţelor
- Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2025-2026. Când ar urma să aibă loc repartizarea copiilor
- Gramatica şi Istoria românilor, printre materiile care revin la liceu. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
În plus, sunt părinţi care pun presiune pe copii, spun psihologii. Dar şi profesori care cer mult de la elevii lor. În acest ritm, tot mai mulţi ajung să dezvolte simptomele stresului cronic.
Legea învățământului este veche de 17 ani. Până acum au fost făcute aproape 100 de modificări. Astăzi, un elev de gimnaziu stă la şcoală chiar şi 34 de ore pe săptămână.
Medicii spun că numărul copiilor care suferă de fobie de şcoală poate fi mult mai mare. Puţini părinţi recunosc simptomele. Şi mai puţini ajung cu cei mici la psihiatru.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰