Antena Meniu Search
x

Înscrierea la liceu 2023 începe pe 6 iulie. Ce trebuie să ştie elevii şi părinţii

Peste 160.000 de elevi ar urma să susţină probele de la Evaluarea Naţională 2023, iar cei mai mulţi dintre ei probabil că se gândesc, deja, la înscrierea la liceu şi tot ce presupune procesul respectiv.

de Redactia Observator

la 19.06.2023, 08:29

Peste 160.000 de elevi ar urma să susţină probele de la Evaluarea Naţională 2023
Peste 160.000 de elevi ar urma să susţină probele de la Evaluarea Naţională 2023 - Profimedia
  • Peste 160.000 de elevi ar urma să susţină probele de la Evaluarea Naţională 2023.

După ce au fost ţinuţi mai multe zile în joc de glezne, de profesorii care păreau că nu intenţionează să renunţe la greva din educaţie, elevii din clasele terminale se pregătesc să susţină cele mai importante examene ale verii.

Printre aceştia se află şi cei peste 160.000 de elevi care ar urma să susţină probele de la Evaluarea Naţională 2023, examen decisiv pentru înscrierea la liceu. Pentru că media obţinută la Evaluarea Naţională 2023 îi poate ajuta sau nu pe elevi să intre la liceul mult visat.

Calendarul înscrierii la liceu pentru 2023

După ce susţin probele de la Evaluarea Naţională 2023, în perioada 19-22 iunie 2023, elevii urmează să aştepte rezultatele examenului. Acestea ar urma să fi afişate pe 28 iunie, rezultatele parţiale, şi pe 4 iulie, rezultatele finale, după rezolvarea eventualelor contestaţii.

Pe acelaşi subiect

Înscrierea efectivă la liceu 2023 începe, practic, pe 6 iulie, aceea fiind prima zi când elevii, asistaţi de părinţi şi diriginţi ar urma să înceapă să completeze fişele de înscriere la liceu. În intervalul 6-19 iulie 2023 există mai multe etape în care elevii trebuie să completeze şi să depună fişele de înscriere. De asemenea, există mai multe etape în care se fac verificări şi se corectează eventualele erori din baza de date.

În cele din urmă, pe 19 iulie 2023 se face repartizarea computerizată şi se comunică rezultatele, iar în perioada 20-25 iulie 2023 se depun dosarele de înscriere la şcolile la care elevii au fost repartizaţi.

Autorităţile atrag atenţia că elevii care vor să completeze fişa de înscriere la şcoală, trebuie să se programeze telefonic sau prin e-mail. Fiecare elev ar urma să meargă la şcoală însoţit de cel puţin un părinte. Elevii au la dispoziţie şi posibilitatea de a completa online fişa de înscriere la liceu. Şcoala transmite fişa de înscriere în format electronic, iar elevul o completează în prezenţa a cel puţin unui părinte.

Acte necesare pentru înscrierea la liceu

După ce află la ce liceu a fost admis, un elev trebuie să adune mai multe documente într-un dosar şi să depună dosarul de înscriere la liceul respectiv, în perioada 20-25 iulie.

Dosarul pe care elevul trebuie să-l depună la liceu trebuie să cuprindă cerere de înscriere, carte de identitate, certificat de naştere, copii de pe actele de identitate ale părinţilor, adeverinţă cu notele şi media generală de la Evaluarea Naţională 2023 şi foaia matricolă pentru clasele V-VIII, foaie matricolă ce trebuie să includă şi calculul mediei generale.

Ce trebuie să ştie părinţii şi elevii

Specialiştii recomandă elevilor şi părinţilor să fie extrem de atenţi în momentul în care completează fişele de înscriere la liceu. Acestea trebuie completate cât mai corect şi citeţ şi, de asemenea, se recomandă alegerea cât mai multor unităţi de învăţământ ca opţiuni. În plus, se recomandă alegerea unor unităţi de învăţământ viabile cu media obţinută la Evaluarea Naţională 2023.

Există riscul ca un elev să rămână pe dinafară dacă alege prea puţine licee şi/ sau dacă alege licee mult prea pretenţioase în raport cu media obţinută la Evaluarea Naţională 2023.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » Înscrierea la liceu 2023 începe pe 6 iulie. Ce trebuie să ştie elevii şi părinţii