Antena Meniu Search
x

Video Isabel a avut media 9,45 la admitere, dar nu a intrat la niciun liceu. Ce opţiune a trecut pe listă: "Am făcut marea greşeală"

Elevi mulţi, locuri puţine. E bătaie în Capitală pe locurile rămase libere la liceu. Asta după ce peste o mie de elevi au rămas nerepartizaţi în prima etapă de înscriere în Bucureşti şi aproape şapte mii în toată ţara. În timp ce părinţii şi profesorii aruncă vina de la unii la alţii, adolescenţii se văd puşi în faţa unor alternative nedorite. Să meargă la o şcoală profesională sau la un liceu privat, cu plată. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 01.08.2022, 20:18

Vezi și

1216 elevi din Capitală au rămas pe dinafară după prima etapa de repartizare la liceu. Acum concurează, în ordinea descrescătoare a mediilor, pentru cele 635 de locuri disponibile la liceu. Mai sunt pentru ei mai bine de o mie de locuri rămase la şcolile profesionale şi vocaţionale.

Elev: Din 45 de opțiuni pe care le-am pus, 25 au fost sub media mea.

Mamă: Mediile de anul trecut ne-au indus foarte mult în eroare, sunt licee care au crescut şi cu 2 puncte și ceva.

Părinţii sunt furioşi şi nu vor să audă de învăţământul profesional. Mulţi au decis să-şi trimită copiii la licee private.

Pe acelaşi subiect

Mamă: Îi mulţumim ministrului de învatamant că ne-a lăsat copiii pe dinafară. Copii cu 8 au rămas pe dinafară.

Mamă: Copiii care au învățat, nu au dreptul să meargă la școală. Anul trecut s-a intrat la liceu cu 5.60, anul acesta cu 6.60. Nu putem să le punem noi note, dar daţi-le o şansă să înveţe! 45 de opțiuni şi la niciuna n-a intrat!!

De partea cealaltă, reprezentanţii inspectoratului au o explicaţie mai simplă:

Amalia Stoenescu, preşedinte comisia de inscrieri: Cei care după prima etapă aveau medii mari și nu au intrat, este pentru că au făcut foarte puține opțiuni. De exemplu, la o medie de 9.30 au existat doar 5 opțiuni, și aceste opțiuni au fost nerealiste.

În plus, şi numărul candidaţilor din alte judeţe a fost mult mai mare decât în alţi ani- 2900 de elevi.

10 elevi din Bucureşti, cu media între 9 şi 9.50, nu au intrat la niciun liceu

În Capitală, au fost 10 elevi care nu au intrat la liceu, deşi aveau media cuprinsă între 9 şi 9.50. 129 de copii au rămas nerepartizati cu medii curpinse între 8 și 9, și cei mai mulți, 506 elevi au rămas pe dinafară cu medii cuprinse între 7 și 8.

Cu media 9,45, Isabel nici nu şi-a pus problema că nu va prinde loc la filologie, la Colegiul Caragiale.

Isabel: Speram să întru ca ceilalţi colegi, dar am rămas pe dinafară. 

Mama lui Isabel: Ne-am dus la media respectivă pe care am avut-o şi sub media ei, 5 licee am trecut. Am făcut marea greșeală, așa că pentru viitor să fie o lecție pentru părinți!

Nu e singura în această situaţie.

Elevă: Greu. Şi acum...nu am trecut peste. Voiam în Xenopol foarte mult, au crescut foarte mult şi mediile, nu am putut intra. Acum nu mai ţin cont.

Paradoxal, la nivel naţional, sondajul asociaţiilor de părinţi arată că doar 12,3% susţin propunerea Ministerului Educaţiei de a lăsa Colegiilor naţionale să organizeze examen separat pentru clasa a noua. 64,5% vor ca admiterea să se facă doar pe baza notelor de la Evaluărea Naţională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Isabel a avut media 9,45 la admitere, dar nu a intrat la niciun liceu. Ce opţiune a trecut pe listă: "Am făcut marea greşeală"