Antena Meniu Search
x

Video La 40 de euro pe lună, avem printre cele mai mici alocaţii UE. Cât primesc copiii din Olanda şi Franţa

Ne luăm gândul de la alocaţii mărite pentru copii. Luna iulie trebuia să aducă o majorare cu 20 de procente, doar că promisiunile din campania electorală s-au dus demult. Aşa că alocaţiile rămân cum sunt.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 24.05.2021, 19:57

Vezi și

Oficialii recunosc senin că n-au de unde să scoată bani. Aşa că rămânem printre statele cu cele mai mici alocaţii. România dă unui copil doar 7 lei pe zi. 

Andreea Grecu are un băieţel de zece luni. Aşa că lunar primeşte o alocaţie de puţin peste 400 de lei.

Andreea: Într-adevăr sunt puţini, dacă stau să calculez câți bani necesită pentru ingriirea lui, versus câți bani primim, cred că sunt cam puțini. Când se va adauga și creșa și grădinița și școala, deja chiar va fi infimă suma primită de la stat.

De la 1 ianuarie 2021, alocațiile au crescut cu 20 de procente. Toți copiii de până în 2 ani au început să primească 427 de lei, iar cei cu vârste între 2 și 18 ani au primit 214 lei. Acum, de la 1 iulie, ar trebui să fie aplicată o nouă majorare a alocațiilor în așa fel încât copiii de până în 2 ani să primească 485 de lei iar cei între 2 și 18 ani, 243 de lei.

Doar că socoteală de acasă nu se mai potriveşte cu cea din târg, iar guvernanţii s-au trezit că nu mai sunt bani.

Ludovic Orban: Hai să fim cinstiți, nu există resurse să ne mai permitem încă o creștere a alocației în cursul acestui an, dacă vrem să putem să creștem și la anul.

Premierul Florin Cîţu: Este ceea ce avem în buget în acest moment, este un amendament care a trecut în parlament. celelalte propuneri erau propuneri care țin de PSD. Eu mă aștept că membrii coaliției să susțină programul de guvernământ al acestei coaliții.

Legea care prevede o singură creştere în acest an ar trebui să treacă de Camera Deputaţilor, for decizional. Dar chiar şi dacă nu se întâmplă asta, soluţia pentru guvern ar fi o ordonanţă de urgenţă în care să scrie alb pe negru că alocaţiile nu vor creşte.

Localnic: Statul nu oferă nimic. E chiar rușinoasă suma.

Localnic: Să le mărească. Să mai micșoreze un pic salariile lor și să mărească alocațiile copiilor.

România are printre cele mai mici alocaţii din Uniunea Europeană

În timp ce copiii noştri primesc în jur de 40 de euro, cei din Olanda iau şi 316 euro, iar alocaţiile copiilor din Franţa ajung şi la 400 de euro.

Dumitru Costin, preşedinte BNS: Avem un număr impresionant de copii aflați în risc de sărăcie. Circa 1,5 mil de copii. În piața muncii, la maturitate, aceștia utilizează doar 60% din potențial. Sărăcia generează din nou sărăcie.

Diana Certan, preşedinte Coaliţia pentru Educaţie: Orice creșterea a alocației are importanţa ei. Este foarte clar că statul român e depășit de această situație.

Sunt aproximativ 3,6 milioane de copii în România care primesc alocaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » La 40 de euro pe lună, avem printre cele mai mici alocaţii UE. Cât primesc copiii din Olanda şi Franţa