Antena Meniu Search
x

Luni, 5 septembrie, începe noul an şcolar: aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile. Ce noutăţi aduce anul şcolar 2022-2023

Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep luni cursurile noului an şcolar 2022-2023 în peste 17.800 de unităţi de învăţământ.

de Redactia Observator

la 04.09.2022, 09:39

Luni, 5 septembrie, începe noul an şcolar: aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile. Ce noutăţi aduce anul şcolar 2022-2023

Părinţii au acces în unităţile de învăţământ la festivităţile de începere a cursurilor noului an şcolar, a precizat, vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Anul şcolar 2022 - 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023.

Anul şcolar 2022-2023 este structurat astfel:

  • cursuri - de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022; vacanţă - de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
  • cursuri - de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022; vacanţă - de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
  • cursuri - de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz; vacanţă - o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 - 26 februarie 2023;
  • cursuri - de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, pănă joi, 6 aprilie 2023; vacanţă - de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023;
  • cursuri - de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; vacanţă - de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

În ziua de 5 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei - şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri. Programul naţional 'Şcoala altfel' şi Programul 'Săptămâna verde' se desfăşoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri. Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor 'Şcoala altfel' şi 'Săptămâna verde' se organizează activităţi de instruire practică.

Pe acelaşi subiect

Sorin Cîmpeanu afirma la începutul săptămânii că 96% dintre posturile didactice sunt deja ocupate

În situaţia suspendării cursurilor, conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

Totodată, în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirma la începutul săptămânii că 96% dintre posturile didactice sunt deja ocupate. Potrivit acestuia, 80% dintre posturile de directori şi directori adjuncţi au fost ocupate prin concurs, în prezent fiind în derulare o nouă rundă pentru ocuparea posturilor rămase.

De asemenea, 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate, cele mai multe în Bucureşti - 36, Vaslui - 40, Constanţa şi Prahova - 18, unde sunt efectuate lucrări majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere iar contractele încheiate au date de finalizare ce depăşesc 5 septembrie. Totodată, Cîmpeanu a precizat că manualele şcolare sunt în şcoli în proporţie de 98%.

Marţi, într-o videoconferinţă cu prefecţii, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, declara că 3.783 de clădiri şcolare funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu, însă 862 dintre acestea sunt în curs de conformare. Bode susţinea că din cele 17.872 de unităţi de învăţământ preuniversitar evaluate la nivel naţional, 57% nu sunt asigurate cu pază, iar 43% de unităţi de învăţământ beneficiază de o formă de pază asigurată cu resursă proprie, cu societăţi specializate de pază sau în format mixt. La deschiderea noului an şcolar se vor afla în teren 8.800 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, a anunţat Bode.

Parlamentarii vor lucra luni în teritoriu, cu ocazia începerii anului şcolar

Deputaţii şi senatorii vor lucra luni în teritoriu, cu ocazia începerii noului an şcolar, notează Agerpres. Potrivit programului aprobat, Camera Deputaţilor va avea şedinţă de plen marţi, de la ora 16,00 - în care este prevăzută dezbaterea moţiunii simple a USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu -, şi miercuri, de la ora 10,00, urmată de vot final, în timp ce joi va fi activitate în comisiile parlamentare. Totodată, Senatul va avea şedinţă de plen doar marţi de la ora 15,00, iar restul săptămânii va lucra în comisii.

Schimbare majoră în ceea ce priveşte cataloagele şi carnetele elevilor

Cu o săptămână înainte să înceapă şcoala, ministrul Educaţiei schimbă iar sistemul. Media din gimnaziu va fi eliminată din procedura de admitere la liceu chiar de anul viitor. Deci, pentru elevii de clasa a opta nu mai contează acum decât nota pe care o vor obţine la Evaluarea Naţională. Tot astăzi a fost stabilit şi calendarul examenului de Bacalaureat. Între timp, însă, aproape 30 de mii de persoane au semnat o petiţie pentru demiterea lui Sorin Cîmpeanu.

Regula se va aplica pentru toţi elevii care încep clasa a opta peste o săptămână. Şi tot cu o săptămână înainte să sune clopoţelul, au fost decise şi datele examenelor din vara viitoare. Pentru elevii de clasa a douăsprezecea, probele scrise ale examenului de Bacalaureat vor începe în data de 26 iunie 2023, iar pentru cei de clasa a opta, cu prima probă la Evaluarea Naţională, va începe în data de 19 iunie.

Noul an şcolar va arăta diferit din această toamnă. Semestrele vor fi înlocuite de module. Iar asta va schimba complet şi cataloagele, dar şi carnetele elevilor. Noile comenzi urmează să soseasca în Capitală. Chiar dacă nu au aflat noul orar final încă, elevii spun că abia aşteaptă să îşi revadă colegii după vacanţa de vară. Cei mai mici dintre ei, cel puţin. Cum pentru profesori vacanţa s-a terminat, mulţi dintre ei au început deja să pregătească sălile de clasă pentru data de 5 septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Luni, 5 septembrie, începe noul an şcolar: aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile. Ce noutăţi aduce anul şcolar 2022-2023