Antena Meniu Search
x

Normele privind redeschiderea grădinițelor, greu de pus în practică

Grădiniţele se deschid şi nu prea. Părinţii mai au de aşteptat câteva zile până să aibă unde să-şi lase copiii. Normele au fost publicate abia aseară în Monitorul Oficial şi sunt greu de pus în practică. Dacă la privat s-au încumetat doar câţiva să deschidă, la stat, directorii s-au blocat la regula distanţării socială. Ar trebui să primească doar 20 la sută din copiii înscrişi.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 16.06.2020, 21:34

Vezi și
  • Incertitudine cu privire la redeschiderea grădinițelor
  • Directorii și educatorii, asaltați cu telefoane de către părinți

Sălile de grupă vor arată cu totul altfel. În primul rând, distanță dintre pătuțuri trebuie să fie de doi metri, asta înseamnă că jumtate dintre ele vor dispărea. Aerul condiționat nu va mai putea fi folosit și nici jucăriile de plus. Cel mai important, suprafață pentru un singur copil trebuie să fie de 4.5 mp. Asta înseamnă că în această sală nu vor intră mai mult de patru copii.

Ca sa aplice regulile de distanţare, grădiniţele din Sectorul 4, de exemplu, ar putea primi doar două mii de copii, deşi au un total de 7.000 de locuri.

Mărioara Voicu, director grădiniță de stat - Patru grupe ori 20 de copii la acel moment. Acum, respectând aceste norme, avem un 5 maxim la grupă. Din toamnă va fi dificil, conform legii educației ar trebui să avem 20 de copii înscriși la grupă.

La această gradiniţă de stat, din 300 de copii, ar avea loc doar 55. Situaţia nu e mai bună nici la grădiniţele private. Deşi au grupe mai mici de copii, tot mai au de pus lucruri la punct. De exemplui, verificarea apei sau curaţarea şi reamenajarea spaţiilor. De aceea, patronii amână cu cel puţin o săptămână startul programului de vară. Părinţii rămân practic fără soluţii.

Alexandra Făget, director educațional Dacă s-ar fi făcut o informare corectă din surse oficiale și nu canale de social media, cu siguranță părinții nu ar fi fost puși în situația de a venit ieri dimineață la ușa unei grădinițe. Am rămas în așteptare.

Directorii de grădinițe, asaltați cu telefoane de părinți

Totuşi, asaltaţi de telefoanele parinţilor, unii manageri şi-au făcut curaj şi au deschis de dimineaţă.

Pentru copii, revederea e cel mai frumos cadou. Regulile de distanţare, în schimb, sunt o mare provocare.

Stela ionescu, director școala privată - Ultima săptămână a fost doar în mesaje, cum e, venim venim, venim? Sunt foarte restrictive. Dimineață toată lumea a vrut să se îmbrățișeze, nu se poate, ne-am spus de la distanță cât de dor ne-a fost unii de alții și atât.

Sunt mii de părinţi care au rămas în aer, în ultima clipă. Legea care prevedea o indemnizaţie de 75 la sută din salariu pentru cei care stau acasă cu copiii a expirat în urmă cu patru zile. Şi puţini sunt cei care îşi permit să angajeze o bonă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Normele privind redeschiderea grădinițelor, greu de pus în practică